5 lectii de viata importante pentru copiii nostri

Iata  5 lectii de viata importante pe care trebuie sa le invatam (cu totii) impreuna.

1. Sa fii tu insuti conteaza foarte mult

Ajuta-ti copilul sa isi dea seama ca este o persoana unica, si ca poseda o combinatie specifica de abilitati, capricii si trasaturi fizice si ca lumea este un loc mai bun atunci cand se simt liberi sa fie asa cum simt.
Doar sa fii atenta, deoarece copilul tau nu va crede ca „fii tu insuti” inseamna cu adevarat ceva daca il vei compara cu colegii sau cu fratii sai (fie ca este vorba despre note, felul in care arata, talente sau personalitate) sau daca ii vei spune „De ce nu poti lua si tu 10 pe linie sau sa fii mai sociabil, asa cum este fratele tau?”
De asemenea, copiii tai sunt atenti si sa vada cat de curajoasa esti tu insuti cu aratarea propriei persoane autentice in lume. Iti ascunzi in mod constant adevaratele sentimente, convingeri sau talente?
Copiii sunt excelenti detectori de adevar si pot observa daca iti urmezi singura propriile sfaturi despre valoarea autenticitatii. Daca te aud in mod constant cum ii critici pe altii pentru felul lor unic de a fi, sa nu fii surprinsa atunci cand copilul tau cedeaza presiunii semenilor lui si incearca disperat sa se integreze.
Sa fii tu insuti este o provocare activa (la orice varsta) care denota curaj. Asa ca incuranjeaza unicitatea copilului tau aratandu-i din nou si din nou cat de mult o onorezi pe a ta.

2. Nu esti singura persoana de pe planeta.

Ajuta-ti copilul sa se schimbe de la a fi egocentric la a-i pasa de ceilalti, invatandu-l ce inseamna empatia. Insista ca ei sa exprime curtoaziile de baza si maniere simle, cum ar fi „te rog”, „multumesc”, „scuza-ma”, dar si sa astepte atunci cand altcienva vorbeste.
Arata-i, prin puterea exemplului, ca acest comportament nu este rezervat doar pentru familie, profesori sau oameni pe care ii crezi importanti, ci ca trebuie sa fie acordate tuturor, in mode egal, de la casierii de la supermarket pana la portarul scolii.
Demonstreaza-i aceasta conduita prin folosirea acestor formule cu micutul tau. Si el este important, si vrei sa ii arati asta! Nu este ok sa vorbesti peste el si totusi sa ii pretinzi lui sa astepte pana termini tu de vorbit, sau sa iei nerabdatoare ceva de la el fara ii sa spui „te rog” si un sincer „multumesc”. Il vei invata (prin comportamentul tau amabil fata de el) cat de bine te simti cand primesti o astfel de purtare.
Daca va vedea ca te rastesti la gunoieri, insa ca esti draguta la sedinta cu parintii 10 minute mai tarziu, ii arati ca oamenii se afla pe un clasament al valorii (conform profesiei, felului in care arata, salariului etc). Il vei vedea probabil in scurt timp imitand aceasta ierarhie in propriile sale relatii.
Aceasta este oportunitatea ta de a face lumea un loc mai bun – invatandu-ti copilul ca suntem toti egali, doar diferiti.

3. Nu te teme de puncte de vedere care difera

Discuta cu copilul tau faptul ca este perfect in regula daca oamenii vad aceeasi situatie in moduri diferite. Expune-ti copilul in mod activ la conceptul de religii, rase, personalitati, orientari sexuale etc, diferite, si la faptul ca aceste diferente sunt o parte naturala si valoroasa a vietii. Alti oameni au diferite moduri de a vedea lucrurile, iar cu unele dintre aceste moduri esti de acord, cu altele nu, dar aceste diferente ne provoaca pe toti sa gandim critic si sa privim lucrurile din multiple perspective.
Incurajeaza-ti micutul sa isi valorifice gandirea intrebandu-i ce pareri au. Asigura-te ca ii dai libertatea de a-si exprima propriile idei (nu ii incuraja doar atunci cand sunt de acord cu tine).
Odata ce isi va impartasi ideile, ofera-i exemple de moduri diferite de a vedea acelasi subiect, arandu-le mai multe fatete ale lumii. Privind printr-un obiectiv larg al tolerantei, putem combate discriminarea, furia si defensiva prin judecare. Invatand sa priveasca si sa gandeasca in acest mod, inca fiind mic, il ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte limite sanatoase si sa ii accepte pe ceilalti.

4. Esti responsabil pentru intelegerea (si controlarea) emotiilor

Invata-ti copiii ca un conflict este inevitabil… si ca furia si sentimentele negative sunt normale. Cu totii le traim. Sa invatam sa le confruntam in mod constructiv este ceea ce conteaza cu adevarat. Copiii sunt prin definitie creativi si plini de imaginatie, asadar creeaza un joc ca sa ii ajuti sa inteleaga si sa isi controleze emotiile intr-un mod sanatos. Invata-ti copiii acest exercitiu, de exemplu, pentru a-i ajuta sa tina emotiile intense la distanta de ei:
Pasul 1: Opreste-te.
Pasul 2: Respira adanc.
Pasul 3: Numeste emotia (Furie Inimaginabila, Tristete Sfasietoare, Invidie Epuizanta etc). Pe masura ce interactionzi cu copilul, asigura-te ca inspiri profund – ei iti vor imita ritmul respiratiei in mod instinctiv.

Pasul 4: Gandeste-te la o actiune care insoteste emotia.

Deseori, simplul fapt ca te opresti si discuti despre emotie are un efect calmant. Desigur, unele dintre actiunile propuse (in pasul 4) sugerate de copil vor fi departe de cum ar trebui sa fie (de exemplu „sa le trag un pumn!”). Asculta-ti copilul oricum si intreaba-i daca actiunea respectiva are un efect care rezolva problemele pe termen lung? Daca nu, ce actiune ar putea sa ii faca sa se simta mai bine si sa rezolve problema, dar care sa nu implice tipete, loviri sau lipsa rabdarii?
Daca ei simt ca tu tii in tine o Furie Rascolitoare proprie in timp ce vorbesti pe un ton dulce cu vecinul tau, sau ca te razbuni pe el taindu-i calea in trafic, emotiile tale suprimate transmit o lectie debusolanta copilului: ca unele emotii sunt pur si simplu inacceptabile si trebuie ascunse (de exemplu, furia).
Arata-le ca pana si cele mai incomode emotii sunt normale, si ca un aspect al unei persoane de succes este sa invete cum sa se exprime intr-un mod sincer, dar si acceptat.

5. Compasiunea si „a oferi inapoi” isi merita efortul

Responsabilizarea copilului cu terminarea temelor pentru acasa si diferite treburi care sunt potrivite pentru varsta sa este vital in pregatirea lui pentru a deveni adulti. Separa aceste datorii de zi cu zi de a merge si mai departe in a ajuta un vecin bolnav sau o ruda mai in varsta. Ajuta-l sa inteleaga ca a da inapoi catre altii si compasiunea sunt o parte importanta a comunitatii in care traim. Fie ca este vorba de a ajuta un vecin sau a face voluntariat pentru o organizatie nonprofit.
Orice ai face, nu le arata copiilor tai ca astepti laude pentru eforturile tale, in timp ce insisti ca ei sa actioneze altruist. Insa lauda-i in mod discret pentru alte activitati grijulii pe care le fac si incurajeaza-ti sa isi arate compasiunea din ce in ce mai multor semeni.
Fa ca actiunile bune sa faca parte din familia voastra, impletindu-le cu activitatile de zi cu zi, oricand acest lucru este posibil. Atunci cand intra in discutie subiecte ca saracia, oamenii fara adapost sau foametea, lasa-ti copiii sa se gandeasca la moduri in care pot participa semnificativ. Exista activitati potrivite pentru orice varsta – de la a vinde sau dona jucarii pana la ore de voluntariat in weekend. Incurajeaza-ti copiii sa se gandeasca la moduri de a ajuta si apoi asigura-te ca isi duc planul la indeplinire.
Nu va fi dificil pentru ei sa se gandeasca la moduri prin care sa arate bunatate daca te vad pe tine facandu-i favoruri vecinei, verificand daca un prieten care trece prin ceva dificil este bine, facand supa pentru victimele furtunilor sau curatand de zapada aleea unui vecin in varsta.
Retine, in sfarsit, ca parenting-ul este despre ceea ce oferi ca exemplu, nu ceea ce spui. Asa ca arata-le copiilor ca te tii de cuvant!
Text: Ruxandra Marin
Foto: Instagram

sursa

Poezii in engleza pentru copii

By A.A. Milne 
Now We Are Six

When I was one,
I had just begun.
When I was two,
I was nearly new.
When I was three,
I was hardly me.
When I was four,
I was not much more.
When I was five,
I was just alive.
But now I am six,
I'm as clever as clever.
So I think I'll be six
now and forever.




By Shel Silverstein 
Paul Bunyan

He rode through the woods on a big blue ox,
He had fists as hard as choppin' blocks,
Five hundred pounds and nine feet tall...that's Paul.

Talk about workin', when he swung his axe
You could hear it ring for a mile and a half.
Then he'd yell "Timber!" and down she'd fall...for Paul.

Talk about drinkin', that man's so mean
That he'd never drink nothin' but kerosene,
And a five-gallon can is a little bit small...for Paul.

Talk about tough, well he once had a fight
With a thunderstorm on a cold dark night.
I ain't sayin' who won,
But it don't storm at all...round here...thanks to Paul.

He was ninety years old when he said with a sigh,
"I think I'm gonna lay right down and die
'Cause sunshine and sorrow, I've seen it all...says Paul.

He says, "There ain't no man alive can kill me,
Ain't no woman 'round can thrill me,
And I think heaven just mught be a ball"...says Paul.

So he died...and we cried.

It took eighteen men just to bust the ground,
It took twenty-four more just to lower him down.
And we covered him up and we figured that was all...for Paul.

But late one night the trees started shakin',
The dogs started howlin' and the earth started quakin',
And out of the ground with a "Hi, y'all"...comes Paul!

He shook the dirt from off his clothes,
He scratched his butt and wiped his nose.
"Y'know, bein' dead wasn't no fun at all"...says Paul.

He says, "Up in heaven they got harps on their knees,
They got clouds and wings but they got no trees.
I don't think that's much of a heaven at all"...says Paul.

So he jumps on his ox with a fare-thee-well,
He says, "I'll find out if there's trees in hell."
And he rode away, and that was all...we ever seen...of Paul.

But the next time you hear a "Timber!" yell
That sounds like it's comin' from the pits of hell,
Then a weird and devilish ghostly wail
Like somebody's choppin' on the devil's tail,
Then a shout, a call, a crash, a fall--
That ain't no mortal man at all...that's Paul!




By Abbie Farwell Brown 
Friends

How good to lie a little while
And look up through the tree!
The Sky is like a kind big smile
Bent sweetly over me.

The Sunshine flickers through the lace
Of leaves above my head,
And kisses me upon the face
Like Mother, before bed.

The Wind comes stealing o'er the grass
To whisper pretty things;
And though I cannot see him pass,
I feel his careful wings.

So many gentle Friends are near
Whom one can scarcely see,
A child should never feel a fear,
Wherever he may be.






By Shel Silverstein
Dirty Face

Where did you get such a dirty face,
My darling dirty-faced child?
I got it from crawling along in the dirt
And biting two buttons off Jeremy's shirt.
I got it from chewing the roots of a rose
And digging for clams in the yard with my nose.
I got it from peeking into a dark cave
And painting myself like a Navajo brave.
I got it from playing with coal in the bin
And signing my name in cement with my chin.
I got if from rolling around on the rug
And giving the horrible dog a big hug.
I got it from finding a lost silver mine
And eating sweet blackberries right off the vine.
I got it from ice cream and wrestling and tears
And from having more fun than you've had in years.




By William Blake 
The Tyger

Tyger! Tyger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?

In what distant deeps or skies
Burnt the fire of thine eyes?
On what wings dare he aspire?
What the hand dare seize the fire?

And what shoulder, and what art,
Could twist the sinews of thy heart?
And when thy heart began to beat,
What dread hand? and what dread feet?

What the hammer? what the chain?
In what furnace was thy brain?
What the anvil? what dread grasp
Dare its deadly terrors clasp?

When the stars threw down their spears,
And watered heaven with their tears,
Did he smile his work to see?
Did he who made the Lamb make thee?

Tyger! Tyger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?




THE WEDDING DOLL


The Wedding Doll is very grand
She has her own white wedding stand
And stands very straight in the dining hall
In her dress and her veil and her gloves and all.
But though she's been standing there summer and fall
The bridegroom seems never to turn up at all
And sometimes I wonder - What sort of life?
Always the wedding but never the wife.

Sfaturi pentru parintii cu copii timizi

Sfaturi pentru parintii cu copii timizi

Autor: Dr. Simona Stiuriuc
Sfaturi pentru parintii cu copii timizi Uneori copiii se lupta cu timiditatea. Exista numeroase situatii care pot conduce la timiditate, multe dintre care necesita atentie profesionala. Unii copii se lupta cu dizabilitatile non-verbale sau sindromul Asperger, care interfera cu capacitatea lor de a citi indicile sociale si a intelege cum sa intre sau sa iasa dintr-un joc sau sa raspunda la intrebari la un nivel adecvat, alti copii se lupta cu anxietatea extrema, in timp ce unii au dificultate in a stabili legaturi emotionale cu alti oameni. Vestea buna este ca majoritatea acestor conditii beneficiaza de medii structurate de sustinere care ajuta la dezvoltarea aptitudinilor sociale, strategiilor de a face fata anxietatii, impulsurilor si abilitatii de a citi si relationa cu alti oameni la nivel emotional. Natura specifica a aptitudinilor sociale si a strategiilor terapeutice totusi poate varia in functie de nevoile copilului. Cind cautati ajutor profesional in acest domeniu gasiti pe cineva care are experienta.

Care sunt cauzele posibile ale timiditatii?
- criticarea sau pedepsirea copilului in public
- daca copiii sunt constant obiectul ridiculizarii, pot simti nevoia de a evita unele situatii sociale si contactul cu oamenii
- pierderea respectului de sine - daca copiii nu se simt bine fiind ei insisi, pot intelege ca si altii cred acelasi lucru despre ei
- parintii foarte protectivi - daca un copil nu cistiga un grad de independenta, ii poate lipsi curajul necesar de a lua decizii de unul singur
- ereditatea - timiditatea este mostentita in familie, existind dezbateri inca daca cauza este genetica sau invatata
- comportament invatat - deoarece copiii invata prin exemplu, parintii care sunt timizi au copii timizi
- absenta unei ingrijiri parintesti - unii parinti pot crede ca daca lasa copilul sa faca lucruri de capul lui, il ajuta sa fie independent; insa copilul poate crede ca nu este demn de atentia parintilor, altii nu sunt interesati de el.

Recunoasteti natura timiditatii copilului dumeavoastra.
Copiii sunt timizi in diferite moduri, din diferite motive. Intelegerea naturii timiditatii copilului va va ajuta sa dezvoltati un program tintit spre nevoile speciale ale acestuia. Este copilul timid in grupuri sociale? La petreceri? Cind intilneste persoane noi? In stuatii noi? Sau este timid cam oriunde? Are copilul probleme de a minca in public? Sa se joace cu alti copii? Sa dea telefoane? Sau copilul este timid doar cind trebuie sa prezinte ceva in fata clasei? Cunoscind natura timiditatii copilului va va ajuta sa identificati aptitudinile specifice de care acesta are nevoie pentru a se simti mai liber in situatiile sociale.

Rolul modelului in comportamentul social.
Copii invata uitindu-se la oamenii din jur, parintii.
Ce sa faceti in calitate de parinti pentru a va ajuta copilul:
- mergeti primul in situatiile sociale, fiti prima persoana care spune "Salut", primul care se introduce sau care incepe o conversatie
- faceti o lista a lucrurilor pe care vreti sa le faca cu usurinta copilul dumneavoastra (sa vorbeasca cu alti copii, sa ceara ajutor de la persoanele necunoscute, sa vorbeasca la telefon) si faceti-va un scop din a face dumneavoastra aceste lucruri in fata copilului
- fiti prietenosi, zimbiti mereu, salutati oamenii pe care ii cunoasteti cind ii intilniti pe parcursul zilei
- faceti complimente altor persoane mai des, observati ceea ce va place la oameni (prieteni, familie si straini), spuneti unui strain ca va place un articol vestimentar sau unui prieten cit de buna a fost cina pregatita
- ajutati alti oameni cind vedeti ca au nevoie, ajutati o batrinica sa treaca strada, o doamna sa duca o sacosa, deschideti usile oamenilor din curtoazie, ridicati lucruri pe care altii le-au scapat
- ajutati-va copilul sa invete prin comentarii pozitive despre cum va-ti simtit cind ati facut aceste lucruri, lucruri precum: "Am crezut ca va fi mai greu de atit." "Nu a fost distractiv, dar sunt bucuros ca am facut-o. Macar acum nu trebuie sa ma ingrijorez pentru asta" sau "Nu a mers atit de bine cum credeam, dar macar stiu ce sa fac data viitoare".
- mergeti la cursuri pentru aptitudini sociale si lasati copilul sa stie acest lucrur, aduceti acasa lucrurile invatate si impartasiti-le cu familia si prietenii, practicati apoi salutul cu mina, comversatia si modurile de introducere cu copilul, aratati copilului ca a invata noi aptitudini printr-un curs este un lucru bun.

Ce sa nu faceti cind aveti un copil timid:
- traversati strada pentru a evita oamenii pe care nu doriti sa ii vedeti
- faceti sa-i fie jena copilului in public
- citicati copilul in public
- da-ti vina pe dumneavoastra cind ati incercat lucruri care nu au iesit apoi cum ati vrut
- da-ti vina pe copil cind a facut o greseala.
Dar ce se intimpla daca si dumneavoastra sunteti timid? Si exista sanse de 50% sa fiti. Se pare ca 50% din adulti sunt timizi. Pentru a va ajuta copilul in acest caz, incepeti prin a modela lucruri mici la dumneavoastra, cum ar fi sa deschideti usi pentru diferite persoane cind mergeti la magazine sau la restaurant. Practicati galanteria si asertivitatea in fata copilului, intrebind intr-un magazin unde se gasesc anumite produse, de exemplu. Faceti un efort in a practica aptitudinile sociale cu copilul acasa. Invatind cum sa dati mina, introducerea si modul de a conversa cu copilul va va ajuta si pe dumneavoastra.

Invatati aptitudinile sociale cit mai timpuriu:
Cind vine vorba de aptitudini sociale, cu cit incepeti sa invatati copilul mai repede cu atit mai bine; prevalenta timiditatii printre copii este considerata a creste o data cu virsta - de la 20% la copii de la scoala primara pina la 50% la cei adolescenti. Invatati copilul cum sa socializeze sanatos pentru a intoarce cartile in favoarea lor in viata:
- aranjati intilniri de joaca cu alti copii acasa la dumneavoastra sau in locuri publice, cautati locuri sigure pentru copil ca sa interactioneze cu alti copii si sa-si practice aptitudinile sociale pe masura ce se maturizeaza (munca voluntara, baby-sitter pentru copii mai mici, cluburi si petreceri cu adulti care sa aiba grija de ei)
- invatati copilul cum sa intre si sa iasa din grupuri sociale si cum sa citeasca semnalele altor persoane (cautati anumite carti pentru acest lucru)
- ajutati copilul sa inteleaga de ce este nevoie pentru a avea un prieten bun
- practicati aptitudinile sociale acasa, cumparati o carte pentru bunele maniere si invatati cite o lectie pe zi, practicind aceste lectii si in public.

Cautati solutii creative la probleme.
Persoanele timide tind sa se ingrijoreze mereu. Le este frica ca lucrurile nu vor iesi asa cum spera si sunt distrusi atunci cind se intimpla asa. Le este greu sa inteleaga ca esecul este o parte normala a procesului de invatare. In schimb fac totul pentru a evita aceste situatii si isi omoara creativitatea. Unul dinte cele mai importante lucruri pe care poti sa ii inveti pe copii este ca esecul este un pas inainte in lucrurile la care vrem sa devenim mai buni.
Daca la inceput nu reusim trebuie sa incercam din nou. Capacitatea de a ne observa dificultatile si esecurile ca un mod de invatare - ca informatii despre pasul urmator-ne intareste increderea. Invatati copilul sa gindeasca creativ, cum sa genereze mai mult de o singura solutie pentru problema. Pregatitii pentru dezamagire, dar si sa persevereze pina cind gasesc un raspuns care sa mearga.

Construiti solutii creative pentru problemele copilului:
- faceti-va un obicei din a genera multiple solutii pentru fiecare problema
- abtineti-va sa evaluate solutiile cind nu ati teminat sa le dati pe toate, evaluarea termina procesul creativ facind oamenii defensivi
- cind este posibil testate fiecare solutie empiric, mergeti acasa de la magazin pe cai diferite pentru a vedea care este mai rapida, sunati trei pizzerii simbata noaptea si vedeti care are preturile cele mai bune
- rasplatiti copilul pentru ca a incercat atit de mult.
Ajutati copilul sa vada ca viata este un proces de pasi si riscuri care in timp duc la succes. Ca parinte scopul dumneavoastra este sa monitorizati si sa ajutati periodic acesti pasi, pentru a determina cum este mai bine pentru copil.

Ajutati-va copilul sa-si descopere talentele care ii fac sa se simta special:
Cu cit facem mai multe lucruri, cu atit devenim mai interesanti pentru noi insine si alte persoane - creste increderea in sine, avem despre ce vorbi, iar activitatile dau creierului de munca. Incurajati copilul sa dezvolte pasiuni timpuriu in viata. Chiar daca nu le plac primele lucruri pe care incearca sa le faca, calatoria ii va face mai experimentati. Nu va faceti griji daca isi gasesc o pasiune care nu va place personal (daca nu este periculoasa sau prea ciudata), cei mai multi copii isi dezvolta si alte pasiuni in timp. Cu cit un copil face mai multe lucruri in viata, cu atit va avea mai multe de impartit cu altii si le va fi mai usor sa aiba relatii sociale. Pentru un copil timid, abilitatea de a se conecta cu alta persoana este cel mai mare dar pe care il pot primi:
- identificati activitatile care sunt avantajoase pentru copilul dumneavoastra. Este copilul atletic? Un artist? Organizat? Bun la matematica? Ii place sa citeasca? Bun la a construi lucruri? Ce ii atrage atentia? Ce ii discurajeaza cel mai putin?
- daca copilul este foarte timid si nu doreste sa ia parte la activitati in grup, incepeti cu activitati solitare cum ar fi lectii de muzica, arta, jucati fotbal in curte; apoi, pe masura ce acesta cistiga mai multa incredere, aranjati oportunitati pentru el/ea de a fi ghidati de catre alti adulti si sa imparta interese cu copiii de virsta lor
- cautati activitati care oferta sansa sa-si arate talentul altora, cum ar fi cintatul, expozitii, lectii; multi copii beneficiaza dupa ce invata aptitudinile lor pe copiii mai mici.

Invatati copilul sa-si controleze emotiile:
Trebuie sa invatati copilul sa faca fata supararilor din viata nu sa-i faceti sa se simta mai bine. Desigur vreti sa-i ajutati sa se simta mai bine cind pling. Ce parinte vrea sa-si vada copilul suferind? Cu cit dati mai multa atentie copilului in comportamentul lor cu atit ei vor intelege ca sunt rasplatiti pentru asta.

Ce puteti face? Evaluati efectele impartasirii emotiilor copilului pentru a vedea daca ajutati sau daca il suparati mai tare:
- cautati oportunitati sa rasplatiti eforturile copilului de a copia alte persoane indiferent cit sunt de mici
- evitati sa dadaciti copilul la fiecare mica suparare
- fiti alaturi de copil cind problema care l-a suparat este indeajuns de importanta
- sugerati solutii si rasplatiti copilul pentru implementarea acestora, chiar daca eforturile lor nu au succes
- incurajati copilul sa caute propriile solutii la probleme si recunoasteti capacitatea lor
- lasati-l sa se descurce singur in unele probleme, nu interveniti decit cind este necesar
- invatati metode de a controla stresul inca de la virste fragede.

Invatati copilul toleranta si respectul fata de altii:
Persoanele timide sunt cunoscute pentru caracterul lor critic fata de ele insele si alte persoane. Cu cit sunteti mai critic ca si parinte, cu atit copilul va avea oportunitatea de a invata sa internalizeze aceste critici chiar daca erau pentru altcineva. Cind copii timizi aud mereu critici la adresa altor persoane: coafura, haine, personalitate, stil de viata, presupun ca asta este ce face toata lumea, critica. Invata ca atunci cind merge in public esti mereu judecat. Mai mult, judecind pe altii dur, copilul poate crede ca de fapt il judeci pe el deasemeni. In timp lumea lui va deveni un loc nesigur.

Invatati toleranta si respectul fata de altii:
- invatati copilul si ce este corect fata de oameni, nu doar gresit
- complimentati alte persoane mai des
- cind sunteti dezamagit de ce face o alta persoana, vorbiti despre comportament evitind sa atacati persoana.
Spunind lucruri precum: "Ana este putin timida cind a intilnit pentru prima data alti oameni, dar trebuie sa vezi cum danseaza. Oau!" sau "Cred ca Ionut e la fel ca Albert Einstein. Si el era timid, dar amindoi au o incredibila pasiune pentru stiinta" nu doar prezentati timiditatea intr-o lumina pozitiva dar dati altora indicii cum sa inceapa o conversatie cu copilul:
- povestiti copilului despre celebritati timide
- alaturati mereu timiditatea lor cu ceva pozitiv
- evitati sa folositi timiditatea drept scuza pentru comportamentul copilului
- credeti in meritul copilului, cautati oportunitati de a-l rasplati pentru incercarile de a socializa.

sursa