Activitatile educative si deranjul aferent

       Citind ceva materiale despre jucariile recomandate copiilor la varsta de 5 respectiv 8 ani, am ajuns la concluzia ca ar trebui sa schimbam cate ceva in materie de achizitii: practic sa nu mai cumparam doar ce jucarii vor copiii ci sa incercam sa ii influentam putin si sa ii ajutam sa descopere faptul ca exista si alte subiecte inafara de super-eroi, pusti, sabii, robotei, masinute si papusi.

       In consecinta, putin cate putin, am imprimat o alta directie: am inceput sa cumparam jucarii creative, educative, “mestesugaresti”.
       Asa am ajuns sa cumparam truse de cusut, diverse seturi de creatie, gen vaze de sticla, set de ceai, litere si cifre de pictat, croseteaza un pestisor sau micul ceasornicar.

       Explicatiile sunt simple si mi s-au parut mie, pe undeva logice: descoperi daca respectivul copil are vreo afinitate, daca nu o specialitate in sine, macar cu un domeniu, daca ii plac lucrurile mai migaloase, daca are vreo inclinatie catre arta sau daca dimpotriva il plictiseste ideea si prefera sa faca ceva putin mai concret, sa construiasca, sa asambeleze, sa insurubeze.
Ceva acolo care ne-ar putea sa stim macar la ce cursuri ii putem duce pentru a isi cultiva respectivul talent.

       Si chiar ne-a ajutat: am descoperit ca nu au nici unul sau daca il au, este mult prea bine ascuns pentru ca noi sa il vedem. Ba mai mult decat atat, directiile abordate incep sa fie tragice: baietelul coase si fetita s-a apucat sa monteze ceasuri, eu cu sotia pictam seturile de ceai.
 
    Hai sa nu fiu rautacios, Alexandru a invatat literele de la 5 ani, ceea ce presupun ca este un lucru bun. Alessia a asamblat ceasuri pana s-a plictisit si apoi s-a apucat sa le dezasambleze. Ceea ce ar fi fost ok in principiu, daca nu s-ar fi apucat sa le faca acelasi lucru si celor de prin casa: asa am ramas fara ceas de bucatarie, sotia fara ceas de mana iar ceasul din camera lor acum arata nordul. In cele din urma, am indemnat-o sa se indrepte catre pictat, ne-am gandit ca poate ii va trece si pana la urma, pictatul este mult mai putin distructiv. Si am avut dreptate in genere sau cel putin asa am crezut noi.   
      Acum vreo 6 luni insa cand s-a apucat sa isi picteze camera, patul si chiar fratele, ne-am gandit ca poate totusi asta cu creatia nu este pentru ea. Nu suntem genul care sa renunte usor, astfel incat am hotarat ca stickerele sunt chiar inofensive. Si au fost al inceput. De abia cand a trebuit sa le decojim de pe laptop, monitor, televizor, ecranul telefonului ne-am dat seama ca poate fetita are un talent distructiv innascut si ca ar trebui sa ii cautam o slujba in constructii probabil: ceva cu modificat structura cladirilor probabil.      
      Urmatoarea incercare s-a numit “micul gradinar”. Am observat imbunatatiri semnificative, din nefericire nu calculasem ca nu se va limita la setul cumparat ci se va apuca sa experimenteze pe gradina din fata casei.
      Am hotarat cam prin aceasta perioada ca lucrurile au scapat de sub control si poate ar fi timpul sa ne intoarcem la papusi, littlest pet shop, trasuri fermecate si Equestria cu ponei.
Alexandru s-a plictisit aparent de cusut si acum se ocupa cu crosetatul.

       Mi-e dor de timpul cand se jucau cu Spider-Man, Captain America, pusti si pistoale.

Avantajele Linux Ubuntu


Linux vs. Windows – 10 dezavantaje si avantaje pentru fiecare

Acest articol a fost scris in 2008, așadar multe din informațiile prezentate aici sunt depășite. Vă recomand să citiți restul articolelor pe aceeași temă

Cred ca multi se intreaba care o fi mai bun: Windows sau Linux! In cele ce urmeaza o sa va dau o lista cu 10 lucruri bune si rele despre fiecare. Asta ca sa nu ziceti ca sunt partinitor, si va las pe voi sa concluzuionati.

Ca experienta am urmatoarele antecedente:
Linux: PCLinuxOS, Slax (kill bill edition), Vector Linux 5, Ubuntu Desktop 6, Fedora Core 7, CentOS 5.2;
Windows: Windows 95, Windows 98se, Windows Millenium, Windows XP DeLuxe, Windows XP SP2, Windows Vista;

Cu toate cele enumerate mai sus am intrat in contact direct, adica le-am instalat si am lucrat cu ele cel putin 2-3 saptamani si cel mult 2 ani.

10 avantaje pentru Linux

1. Este gratis – fara crack-uri.

2. 95% din aplicatiile pentru orice scop (media, internet, office, download, programare, web development) sunt gratis.

3. Nu sunt virusi.

4. Securitatea este mult mai bine implementata – fata de Windows.

5. Exista implicit un super-administrator (root) care neaparat are o parola – spre deosebire de Windows, unde pot fi mai multi si de obicei fara parole.

6. Functionalitate dovedita in domeniul serverelor – linux nu se blocheaza niciodata.

7. Gasesti usor documentatie pentru orice problema.

8. Fiabilitate dovedita pe termen lung.

9. Exista distributii pentru toate tipurile de sisteme (desktop, laptop, server, mainframe, mobile) – este adevarat ca CentOS de exempu pus pe un laptop nu e cea mai buna alegere dar am vazut Ubuntu instalat cu toate driverele (inclusiv wireless) in 45 de min.

10. 100% customizabil, are teme si efecte 3D (gratis) inca ne-egalate de programele similare pentru Windows.

10 dezavantaje pentru Linux

1. Putine distributii au versiuni si in romana.

2. Desi a evoluat mult interfata linia de comanda este inca indispensabila – spre deosebire de Windows unde MS-DOS este utilizat doar de catre ‘cunoscatori’.

3. Instalarea programelor este mai complexa – pe Windows majoritatea se reduc la next->next…

4. Este mai restrictiv asupra drepturilor de acces – de exemplu un fisier creat de userul ‘root’ pe linux, implicit nu poate fi sters de ceilalti utilizatori, (indiferent de partitie), pe cand pe Windows, e liber la sters pentru toti.

5. Instalarea de drivere este mai complexa decat pe Windows.

6. Gama de jocuri pentru Linux este mai mica decat pentru Windows.

7. Pachetele au uneori dependente, pentru care vei fi nevoit sa te conectezi la Internet sa le rezolvi.

8. Nu este promovat de catre resellerii de calculatoare, tocmai pentru ca, fiind gratis nu le aduce castiguri!

9. Este mai putin folosit pe calculatoarele ‘Home’, preferat fiind Windows, datorita facilitatii cu care se instaleaza programe.

10. Configurarea unei retele in linux implica mai multe cunostinte decat pe Windows.

10 avantaje pentru Windows

1. Este usor de administrat;

2. Nu implica folosirea liniei de comanda.

3. Exista foarte multe jocuri pentru el.

4. Instalarea de programe este foarte simpla.

5. Aproape orice pusti din bloc stie sa il instaleze (sau mai bine zis re-instaleze).

6. Este licentiat – nu e neaprat un avantaj, insa in caz ca primesti ecran albastru pe Window-sul tau de 150E ai un numar de telefon la care sa suni si sa te descarci.

7. Este capabil sa ruleze, desigur o vreme, si pe un hard-drive cu bad-uri – lucru pe care linux nu-l va face.

8. Producatorii de hardware ofera suport implicit pentru el.

9. Instalarea de drivere este foarte simpla.

10. Accesul foarte usor la programele care pornesc la boot-are sau odata cu windows – un avantaj atunci cand vrei sa dezactivezi un program ce incetineste Windows la pornire, dar pe de alta parte un dezavantaj daca ne gandim ca un soft spyware poate face acelas lucru.

10 dezavantaje pentru Windows

1. Management defectuos al fisierelor temporare – fapt ce face ca hard-ul pe care este intalat sa aiba tot mai putin spatiu liber pe zi ce trece, majoritatea utilizatorilor fiind determinati sa-l reinstaleze la anumite periode de timp.

2. Multe programe care ajung instalate pe un Windows XP sunt crack-uri, fapt ce incalca drepturile de autor si de distributie.

3. Virusi, malware, spyware, addware, troieni – fara un antivirus, un system Windows nu rezista mult.

4. Management defectuos al programelor care utilizeaza multa memorie – un exemplu ar fi Firefox 3, care pe un sistem cu Windows XP si 512 RAM la fiecare 45 de minute se blocheaza.

5. Desi se bucura de suport hardware nu de putine ori se intampla ca un driver sa duca la un ecran albastru… .

6. Majoritatea progranelor sunt licentiate – costa, incepand cu Microsoft Ofiice pana la amaritul de System Mechanic.

7. Securitatea locala (intr-o retea locala) este defectuoasa – implicit folder-ul “SharedDocs” de pe computerul tau poate fi modificat de oricine din retea .

8. Fiabilitate scazuta pe termen lung.

9. Nu este open-source – acst lucru nu-I afecteaza pe utilizatorii ‘Home’ insa pentru developerii care vor sa faca o aplicatie care sa interfereze de exemplu cu Windows Media Player nu e deloc usor sa obtina codul sursa, de fapt daca ma gandesc mai bine e imposibil.

10. Documentatie foarte slaba – daca ai ceva problema cu Windows nu se gasesc forumuri de specialitate, spre deosebire linux are forumuri dedicate diferitelor distributii si mai ales romanesti.

Dupa cum am spus mai inainte nu vreau sa fiu partinitor de aceea cred ca este la alegerea vosatra ce sistem de operare va instalati. Dupa cum stiti oferta este nelimitata, in fiecare an apar 3-4 noi sisteme de operare dedicate tuturor tipurilor de utilizatori.

sursa