Masinute de jucarie - recomandari

            Pentru baietei, cele mai apreciate jucarii, inca de la cea mai frageda varsta, sunt fara indoiala, masinutele. Pentru ca si tatii, la randul lor, sunt indragostiti in cvasiunanimitatea lor, de masinute. Iar copiii imita comportamente: atentie nu asculta sfaturile sau povetele ci doar imita ceea ce vad in jurul lor. Este la fel de adevarat, ca de la o anumita varsta, cateodata, copiii incep sa gandeasca singuri din ce in ce mai mult, sa aiba din ce in ce mai multe, propriul comportament, propria personalitate si abordare. Asta nu se intampla insa in toate cazurile si de asemenea, varsta de la care se manifesta, este mult diferita in functie de subiecti. Bunoara, sunt copii care incep sa aiba propriile opinii, de cele mai multe ori antitetice fata de cele ale parintilor, de la 7-8 ani, unii doar la pubertate, unii cand ajung adulti si unii...niciodata.

            Nu exista o regula usor de statuat intrucat variabilele sunt extrem de multe si un algoritm de calcula chiar la nivel medical este aproape imposibil de determinat. Prinurmare, take my word, ca sa zic asa: copiii imita comportamente, imita ceea ce vad si aud in jurul lor. Daca parintii sunt indragostiti de masinute, atunci copiii mai mult ca sigur, se vor ancora intr-un fel sau altul de aceeasi pasiune.

            Acum intrebarea care se pune este: orice fel de masinute? Si cred ca raspunsul la aceasta intrebare este unul deosebit de important. Orice fel de masinute este la fel de apreciat de catre copil? Categori NU! Si atunci cum stiu ce fel de masinuta sa ii cumpar copilului meu, intrucat eu am 40 de ani spre exemplu si el are doar 5 si nu judecam la fel, in materie de masinute spre exemplu, si nu as vrea sa ajung acasa cu un cadou ca sa vad dezamagirea in ochii copilului.

            Nu am decat un singur sfat: lasa-l pe el sa isi aleaga jucaria preferata. Nu alege tu pentru el, nu ii spune tu ce sa aleaga, nu il indemna pe un drum sau altul ci lasa-l pe el sa hotarasca si oricare ar fi decizia sa, arata-i ca il incurajezi sa hotarasca singur, sprijina-l in deciziile sale.

            Spre exemplu, eu am 2 copii si de fiecare data cand mergem sa cumparam jucarii, ajungem inevitabil la raionul de masinute. Si niciodata, indiferent de cat de "nepotrivita" mi se pare decizia lor, nu le-o impun sau interzic in oarece fel. Dimpotriva, le spun ca singuri trebuie sa hotarasca, fie ca este vorba de jucarii, fie ca este vorba de drumul in viata. Raspunderea este a lor si numai a lor pentru ca si reusitele si succesele, sunt tot ale lor si ei le simt pe propria piele.

            In materie de jocuri si jucarii sau mai exact de masinute, pentru ca aceste notiuni par sa fie echivalente pentru copiii mei, acestea sunt jucariile pe care ei singuri si le-au ales si de daca sunt foarte multumiti (si chiar daca nu sunt cateodata, vor invata din asta si data viitoare, vor schimba):

Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor

Oare ce are copilul? Gripa sau raceala?

Iata un ghid de simptome cu intrebari si raspunsuri care va pot ajuta sa identificati daca e vorba despre gripa sau raceala.

Simptome de gripa sau simptome de raceala?

Oare ce are copilul? Gripa sau raceala? Inainte de a va da sema cum sa va ajutati copilul sa se simta mai bine, trebuie sa stiti ce anume ii provoaca simptomele. De obicei, gripa are simptome care fac copilul sa se simta mai rau decat cele asociate unei raceli obisnuite, dar nu este intotdeauna usor sa faceti diferenta intre cele doua afectiuni.

Ghidul simptomelor de gripa sau raceala

Pentru a va ajuta sa determinati daca micutul se lupta cu gripa sau cu raceala, parcurgeti intrebarile:

Simptome de gripa versus raceala: ghidul simptomelor

1. Cum s-a imbolnavit?

brusc = gripa

lent? = raceala

2. Copilul are febra?

ridicata = gripa

nu are (sau este scazuta) = raceala

3. Care este nivelul de epuizare al copilului?

sever = gripa

potrivit = raceala

4. Cum tuseste?

uscat = gripa

tuse severa sau productiva = raceala

5. Il doare gatul?

da = gripa

nu = raceala

6. Il doare capul?

da = gripa

nu = raceala

7. I-a scazut pofta de mancare?

da = gripa

nu = raceala

8. I-a scazut pofta de mancare?

da = gripa

nu = raceala

9. Il dor muschii?

da = gripa

nu = raceala

10. Are frisoane?

da = gripa

nu = raceala

Tratamentul gripei

Daca este tratata in primele 48 de ore de la manifestarea simptomelor, gripa copilului poate raspunde la un medicament antiviral, care poate scurta durata infectiei cu una-doua zile. Intre timp, aveti grija de copil oferindu-i multe lichide si multa odihna.

Si daca medicul spune ca nu este gripa? Intrebati daca este recomandabil un vaccin antigripal pentru copil.

Interpretarea rezultatelor

Daca cele mai multe raspunsuri pe care le dati fac parte din prima categorie, este posibil ca micutul sa aiba gripa. Daca raspunsurile dumneavoastra apartin in general celei de a doua categorii, cel mai probabil e vorba despre o raceala.

Dar nu va grabiti sa considerati prea repede ca este vorba doar despre alta raceala. Lucrul cel mai important pe care trebuie sa vi-l amintiti este ca simptomele de gripa pot varia de la copil la copil (si ca se pot schimba pe masura ce progreseaza boala), deci daca banuiti ca este vorba despre gripa, consultati medicul.

Dar care este diferenta dintre virusuri si microbi ?

Virusurile sunt mult mai mici decat microbii, au o serie de modificari la nivelul nucleului celular si nu rezista decat parazitand organisme vii, spre deosebire de microbi care pot supravietui si pe obiecte si imbracaminte.

De asemenea, ANTIBIOTICELE NU SUNT ACTIVE PE VIRUSURI, administrarea de antibiotice in viroze fiind O GRESEALA  DE  TRATAMENT !!! Antibioticele actioneaza doar pe microbi !

Virusurile cele mai intalnite in infectiile respiratorii ale copilului sunt virusul sincitial respirator, virusul paragripal, adenovirusurile si enterovirusul, mai rar rinovirusul, virusul gripal si herpesvirusul.

Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala cititi > Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala

Cum se manifesta o viroza respiratorie?

Simptomatologia virozelor respiratorii este complexa. Initial copilul prezinta cateva zile semne de rinita, cu nas infundat, respiratie dificila cu zbateri ale narilor datorita efortului de inspiratie, scurgeri mucoase nazale.

Ulterior se instaleaza simptome precum tuse, respiratii suierate si mai frecvente decat ritmul normal de 12 respiratii pe minut, puls accelerat, scaderea poftei de mancare, iritabilitate datorita respiratiei dificile. Rapid apare febra care atinge valori cuprinse intre 38.3 °C si 38.9 °C dar atat simptomele respiratorii cat si febra sunt mai atenuate decat in infectiile respiratorii produse de microbi.

ATENTIE ! Temperatura normala a corpului este de pana la 37 °C, intre 37 °C si 38 °C se spune ca pacientul este subfebril si doar peste 38 °C se instaleaza febra !

sursa articol: www.desprecopii.com