Test Windows 8.1

Windows 8.1 Public Preview este disponibil publicului larg începând de astăzi. El aduce multe schimbări sistemului de operare Windows 8, sistem ce a fost criticat destul de mult, uneori pe bună dreptate. Windows 8.1 aduce multe lucruri noi, și o bună parte din acestea nu sunt legate de tablete și experiența tactilă, așa cum te-ai aștepta. Utilizatorii de PC-uri obișnuite se vor bucura de multe surprize plăcute. Iată ce ne așteaptă în noua versiune:
Un proces de instalare ușor diferit

Windows 8.1 are un proces de instalare ușor diferit ce include noi pași legați de activarea sistemului de operare și configurarea nivelului de integrare cu SkyDrive.



De asemenea, tutorialul afișat la prima autentificare în sistemul de operare este ușor diferit.
Un ecran Start mult îmbunătățit

Ecranul Start arată mai bine și este mai ușor de folosit, atât pentru utilizatorii de PC-uri cât și pentru cei de tablete. Dalele dinamice (tiles) pot avea mai multe dimensiuni, pot fi grupate și redenumite mai simplu și mai rapid. Există o nouă modalitate intuitivă de accesa lista de aplicații disponibile iar căutarea de aplicații se desfășoară mai rapid. În plus, există mai multe customizări vizuale disponibile pentru ecranul Start.



De exemplu, puteți seta fundalul de Desktop ca fundal și pentru ecranul Start, ceea ce face trecerea de la un ecran la altul mai puțin derutantă pentru utilizatorii începători.

Butoanele speciale (charms) au fost îmbunătățite astfel încât să ofere mai multă interactivitate între aplicațiile Windows 8. De exemplu, butonul special Dispozitive (Devices) oferă capacitatea de a reda conținut multimedia de pe dispozitivele conectate la calculator ori la rețea.



Butonul special Partajare (Share) oferă noi opțiuni pentru crearea de capturi de ecran ori pentru partajarea adresei la care să găsește aplicația curentă, în Magazinul Windows.



Aceste schimbări aduc un plus de interactivitate între aplicațiile Windows 8, mărind numărul de activități și date ce pot fi executate, respectiv partajate, între ele.
Desktop și aplicații desktop îmbunătățite

Butonul Start este înapoi pe bara de activități din Windows (taskbar). Când dați un clic pe el, sunteți duși la ecranul Start. Butonul mai rămâne vizibil câteva secunde, pentru cazul în care doriți să vă întoarceți rapid la Desktop - o schimbare aparent măruntă ce va ferici mulți utilizatori, mai ales pe cei de PC-uri.



Una din cele mai mari nemulțumiri ale utilizatorilor de PC-uri este că, în Windows 8, pot accesa accidental butoanele speciale (charms). Windows 8.1 este configurat în mod implicit pentru ca astfel de accidente să nu se mai întâmple. Atât butoanele speciale (din dreapta) cât și lista de aplicații recente (din stânga) sunt afișate doar atunci când doriți și mutați intenționat mausul în colțurile din dreapta și stânga sus. De asemenea, puteți să dezactivați aceste colțuri, dacă doriți. Adio accesarea din greșeală a butoanelor speciale!

File Explorer are un nou mod de start. Secțiunea Computer a fost redenumită în This PC și afișează scurtături utile către folderele și bibliotecile utilizatorului (Desktop, Documents, Downloads, Music, Pictures și Videos), precum și partițiile disponibile și dispozitivele de rețea detectate. O schimbare mică dar binevenită.



Unii bloggeri încearcă să-și sperie audiența spunând că bibliotecile au dispărut din Windows 8.1 Nu este adevărat! Bibliotecile rămân, doar modul în care este organizatFile Explorer este puțin schimbat.

Meniul ascuns (Windows + X) a fost extins pentru a include noi scurtături utile, inclusiv cele pentru închiderea și repornirea calculatorului. Mulți utilizatori avansați vor fi încântați de această schimbare.



Doriți ca Windows 8 să pornească direct pe Desktop? Acum se poate face asta fără hack-uri și softuri din terțe părți. Dar, pe lângă asta, puteți face multe alte lucruri utile pentru un utilizator de PC: puteți seta ecranul Start astfel încât să afișeze în mod implicit lista de aplicații, obținând astfel un ecran similar cu Meniul de Start din Windows 7. De asemenea, Windows 8.1 poate prioritiza afișarea aplicaților desktop în lista de aplicații.



Lista de aplicații poate fi acum sortată pe mai multe criterii - o îmbunătățire ce va ușura navigarea atunci când avem foarte multe aplicații instalate.

Se pare că PowerShell este pregătit ca succesorul Liniei de comandă (Command Prompt). Cel mai probabil, Linia de comandă nu va mai exista în Windows 9 și Windows 8.1 pregătește terenul pentru această schimbare.

Există și o nouă caracteristică în Windows 8.1, destinată utilizatorilor de business: Foldere de Lucru (Work Folders) - păstrează separate fișierele personale de cele de muncă și le sincronizează automat pe toate dispozitivele utilizatorului.

Internet Explorer 11 primește actualizări importante în aspecte precum: aderarea la standarde web moderne, viteză, performanță și unelte pentru dezvoltatori. Interfața sa rămâne aproape neschimbată, mai ales pe Desktop. Va oferi suport pentru un număr de nelimitat de file (tab-uri) deschise, nu doar pentru 10, așa cum se întâmpla înInternet Explorer 10. Versiunea tactilă a Internet Explorer 11 poate afișa file una lângă cealaltă, ceea ce era posibil doar cu versiunea desktop a Internet Explorer 10.

Fixarea ferestrelor una lângă cealaltă se poate face acum în mai multe moduri, mai ales pe calculatoare cu două sau mai multe monitoare. Windows 8.1 scalează mai bine imaginea la rezoluții foarte mari și oferă suport pentru ecranele Retina, cu o densitatea mai mare de pixeli și rezoluții de 2880x1800 sau mai mult. De asemenea, Windows 8.1 poate extinde imaginea prin conexiuni fără fir (wireless) către ecrane compatibile cu standardul Miracast, ce devine din ce în ce mai popular odată cu extinderea conceptului de SmartTV.
Noi aplicații Windows 8 și un Magazin Windows mult mai bun

Windows 8.1include și mai multe aplicații: Bing Food & Drink, Bing Health & Fitness, Calendar, Camera, Help & Tips, Internet Explorer, People, Photos, Reader, Weather, Windows Alarms, Windows Calculator, Windows Reading List , Windows Scan, Windows Sound Recorder, Finance, Games, Mail, Maps, Music, News, Sports, SkyDrive, Travel și Video.

Vechile aplicații specifice Winows 8 au fost îmbunătățite. Sunt mai ușor de folosit atât pe tabletă cât și pe PC-uri. În plus, ele oferă noi caracteristici și facilități de customizare. Noi actualizări vor fi disponibile și pentru aplicația Xbox SmartGlass, ce nu este inclusă în sistemul de operare și trebuie instalată de pe Magazinul Windows.

Și că tot vorbim despre Magazin - acesta a primit îmbunătățiri majore: are un focus mai mare pe oferirea de recomandări customizate, în funcție de ce aplicații folosești în prezent. De asemenea, descoperirea de noi aplicații este mai rapidă: este mai ușor să afli ce aplicații noi sunt disponibile în Magazin sau care sunt foarte populare.

Aplicațiile sunt afișate într-un mod optimizat: poți vedea mai rapid ce au spus alți utilizatori despre o aplicație și poți vedea ce alte aplicații au fost dezvoltate de aceeași companie ori persoană. Meniul contextual afișat de Magazin este mai util deoarece include multe opțiuni ce ușurează navigarea și descoperirea de aplicații.



Puteți să vă administrați contul Microsoft din Magazin, să adăugați noi modalități de plată, coduri promoționale, etc. Toate aceste activități puteau fi făcute în trecut doar dintr-un navigator de internet. Acum totul este prezent în Magazin. După părerea mea, așa ar fi trebuit să fie magazinul Windows de la bun început.
Ecranul Setări PC este mult îmbunătățit

Setări PC (PC Settings) a devenit o alternativă foarte bună la Panoul de Control (Control Panel). Dacă folosiți Windows 8.1 pe o tabletă, aproape că nu va mai fi nevoie să utilizați Panoul de Control.

Când deschideți Setări PC, va fi afișată o listă cu setările cele mai des accesate. O schimbare măruntă, cu un impact important în navigarea mai rapidă a utilizatorului.



În Setări PC puteți configura acum foarte multe aspecte ale sistemului de operare: de la rezoluția ecranului, la aplicația SkyDrive ori cum funcționează aplicații gen File History.

Deși nu este încă o alternativă 1-la-1 pentru Panoul de Control, este foarte aproape de a ajunge acolo. Mai lipsesc doar setările foarte avansate.
Căutare mai bună și mai rapidă

Căutarea a primit o atenție specială din partea Microsoft. Orice căutare se efectuează mai rapid oriunde ai fi, indiferent dacă folosești o aplicație ori te afli la ecranul Start. Aplicațiile Windows 8.1 au acum o căsuță de căutare mai ușor de găsit. Nu este nevoie să folosiți butonul special Căutare la fel de des ca în Windows 8.

De asemenea, când efectuați căutari pe ecranul Start, sunt disponibile și mai multe surse pentru afișarea rezultatelor, inclusiv rezultate de pe internet, oferite de Bing.



Pagina pentru afișarea rezultatelor din Windows 8.1 include atât fișierele și aplicațiile locale de pe sistem precum și date găsite pe Internet, totul pe același ecran. Trebuie doar să derulați pentru a vedea tot.



Experiența de căutare mai are unele probleme și bug-uri, dar este în mod clar un pas în direcția cea bună din partea Microsoft. Deși nu este evident pentru mulți, integrarea rezultatelor de pe Internet poate fi dezactivată de utilizator, dacă are nevoie doar de căutări locale.
O integrare și mai puternică cu SkyDrive

În ceea ce privește integrarea cu SkyDrive, Windows 8.1 preia modelul Office 365. Sistemul de operare include acum atât aplicația tactilă SkyDrive cât și pe cea desktop. În plus, în File Explorer, SkyDrive primește o secțiune separată, de unde poate fi accesat tot ceea ce aveți în cloud-ul Microsoft.



De asemenea, din Windows 8.1 puteți administra mult mai bine contul SkyDrive, ce date și setări sunt sincronizate, cum sunt sincronizate, spațiul disponibil dar și alte aspecte. Toate acestea direct din sistemul de operare. Nu mai este nevoie să deschideți un navigator de Internet pentru a realiza aceste acțiuni.
Ce nu este inclus în Windows 8.1

Deși toate noutățile descrise mai sus sunt excelente și mai mult decât binevenite, există în continuare căteva aspecte ce lipsesc din Windows 8.1 Cel puțin din această versiune de test:
Nu se poate închide calculatorul rapid, direct de pe ecranul Start. Deși meniul ascuns Windows+X oferă scurtăturile necesare, acesta nu este cunoscut de utilizatorii sistemelor de operare mai vechi și accesarea lui nu este în nici un caz intuitivă. Mă miră că Microsoft nu pune un buton de închidere direct pe ecranul Start. Este o modificare incredibil de simplă, tehnic vorbind.
Ecranul Start nu afișează nici acum informații despre dată și oră. Iarăși, o problemă foarte simplă din punct de vedere tehnic, ce ar îmbunătăți experința utilizatorilor.
Concluzie

După cele câteva ore petrecute testând Windows 8.1 Public Preview sunt, într-o foarte bună măsură, mulțumit de schimbările făcute de Microsoft. Da, mai există câteva aspecte minore ce pot fi îmbunătățite dar se vede foarte clar că Microsoft au ascultat feedback-ul primit cât se poate de serios. Windows 8.1 este o actualizare foarte mare și foarte importantă pentru Windows 8. Ea va rezolva aproape toate problemele utilizatorilor și va lăsa fără muniție multe din vocile critice care au dezaprobat Windows 8. Și, cu siguranță, va mări rata de adopție a acestui sistem de operare și a noului ecosistem propus de Microsoft.

sursa

Recomandari - logopedie copii

Recomandari pentru parinti

Recomandări pentru părinţi
Vom reuşi să îi ajutăm pe copii dacă identificăm tulburările de limbaj cât mai devreme şi dacă folosim metodele adecvate specificului dificultăţii. Nu trebuie să amânaţi rezolvarea problemelor în speranţa că acestea se vor rezolva de la sine pe măsură ce copilul creşte. Riscaţi agravarea acestora şi efortul pentru recuperare va fi mult mai mare.
            Va fi consultat un logoped pentru examinarea copilului, pentru a stabili obiectivele şi metodele cele mai adecvate de corectare. Se va începe cu stabilirea cauzelor care au provocat dificultatea de vorbire şi se va urmări înlăturarea lor.
            În funcţie de specificul dificultăţii se adoptă atât atitudini cât şi metode diferite. Pentru corectarea tulburărilor de pronunţie este necesară conştientizarea şi dezvoltarea autocontrolului, pe când în bâlbâială tocmai acest lucru este contraindicat.
            Trebuie să fie cunoscute care sunt etapele în dezvoltarea vorbirii copilului pentru a avea criterii de observare şi evaluare. Depăşirea tulburărilor de limbaj depinde de părinţi, educatori, logoped. Prin colaborare, direcţionarea eforturilor spre aceleaşi obiective şi adoptarea unei atitudini comune, copilul va beneficia de un ajutor eficient şi va înregistra progrese.
Fiecare copil este unic şi modul lui de a reacţiona la probleme, ritmul său şi stilul de a învăţa sunt diferite. Niciodată nu trebuie să se manifeste iritarea sau nerăbdarea faţă de nereuşitele copilului. Orientaţi dezvloltarea lui într-o manieră pozitivă şi procedaţi cu răbdare. Numai înţelegând care sunt nevoile sale vom reuşi să aflăm calea potrivită pentru a-l ajuta.
            La ce vârstă se pune problema corectării tulburărilor de vorbire
În general, copiii încep rostirea clară a cuvintelor de la vârsta de un an, iar de la doi ani, formularea propoziţiilor. Dacă sesizaţi anumite probleme, nu ezitaţi sa cereţi sfatul unui logoped. El vă va spune dacă este cazul să începeţi un program terapeutic şi care este acesta.
  • În cazul tulburărilor de pronunţie
În perioada antepreşcolară (1-3 ani) şi preşcolară (3-6/7ani) limbajul copilului se dezvoltă intens sub toate aspectele: pronunţie, vocabular, structurarea propoziţiilor. Etapele de evoluţie se succed rapid astfel că în jurul vârstei de 5 ani copilul are o vorbire clară şi se poate exprima în propoziţii fără dificultate. În primii ani greşelile de pronunţie sunt foarte frecvente, dar nu sunt considerate defecte. Deformările, înlocuirile sau omisiunile sunt considerate particularităţi ale vorbirii copilului mic, care se atenuează treptat, pe măsură ce copilul creşte.
Numai când aceste greşeli de pronunţie se menţin şi după vârsta de 5 ani putem vorbi despre o dificultate propriu-zisă.
  • În cazul bâlbâielii
Intervenţia corectă încă de la primele simptome asigură dispariţia mai rapidă şi fără complicaţii ulterioare ale blocajelor vorbirii. Dacă se observă la copilul de 3 ani tendinţa de repetare a primei silabe din cuvânt părintele se va strădui să-i vorbească mai rar, accentuând puţin intonaţia, iar copilul îi va imita vorbirea şi astfel se va evita instalarea dificultăţii de vorbire. Dacă din diferite motive simptomele de bâlbâială nu dispar se va cere ajutorul logopedului fără a-i face copilului vreo observaţie şi fără a se manifesta îngrijorarea. De multe ori părinţii cer sprijin logopedului după mai mult timp de la instalarea simptomelor, când bâlbâiala s-a consolidat. Ei încearcă singuri ,,să corecteze’’ şi agravează manifestările. Când se intervine la timp şi se reuşeşte corectarea tulburării de vorbire în perioada preşcolară, este mai puţin probabil să mai apară recidive. Când simptomele bâlbâielii sunt înlăturate înainte de a fi conştientizate de copil, nu apare teama de vorbire, nu se manifestă tendinţa de izolare, nu este afectată dorinţa de comunicare. Efortul este considerabil mai mic şi rezultatele de cele mai multe ori foarte bune.
  • În cazul întârzierii în dezvoltarea generală a vorbirii
Limbajul are o foarte mare importanţă pentru dezvoltarea intelectuală şi a întregii personalităţi a copilului. Trebuie să se acorde o atenţie deosebită stimulării dezvoltării vorbirii copilului. Când sunt remarcate întârzieri nu este bine să se adopte o atitudine pasivă de aşteptare. Este necesar să fie căutate cauzele şi să fie luate din timp toate măsurile pentru stimularea dezvoltării copilului. Influenţele educative bine dirijate vor avea efecte mai rapide şi mai eficiente când copilul este mic (în jurul vârstei de 2-3 ani) şi întârzierea nu s-a agravat.

Cum să procedaţi în cazul diferitelor tulburări de limbaj:
  • Tulburări de pronunţie/articulaţie:
Când un copil prezintă tulburări de articulaţie trebuie să stabilim mai întâi de ce natură sunt cauzele pentru a şti ce măsuri să luăm. Dacă este o problemă de natură medicală (deformări ale aparatului articulator, vegetaţii adenoide) copilul trebuie consultat de un medic specialistcare va decide ce măsuri sunt mai potrivite. Când defectele anatomice sunt corectate nu se obţine automat şi înlăturarea dificultăţilor de articulaţie. Este necesară recuperarea funcţională sub îndrumarea logopedului. Odată început tratamentul logopedic nu înseamnă că încetează activitatea părinţilor. Reuşita se bazează pe o bună colaborare. Exerciţiile pe care copilul reuşeşte să le facă împreună cu logopedul vor fi repetate şi acasă.
Copilul nu trebuie certat şi nu i se vor face observaţii în public, deoarece nu numai că nu se va obţine rezultatul dorit, dar există riscul să apară blocaje în vorbirea copilului, să evite exprimarea verbală, lucru mult mai grav decât pronunţia greşită.
Vom lăuda copilul pentru orice reuşită, oricât de mic ar fi progresul la început. Motivaţia este foarte importantă. Copilul va participa cu interes la activităţile de corectare şi vom obţine mobilizarea eforturilor sale atunci când reuşim să creăm o atmosferă plăcută, cu jocuri variate, care îi stimulează dorinţa de a comunica.
  • Bâlbâiala:
Consultaţi din timp un logoped pentru a preveni instalarea bâlbâielii şi pentru a primi sfaturi în legătură cu atitudinea cea mai potrivită pentru a fi de ajutor copilului.
 Trebuie înlăturată cauza care a declanşat bâlbâiala. Dacă sunt probleme în familie, trebuie să încercaţi să le rezolvaţi şi să asiguraţi un climat de linişte, siguranţă şi afecţiune. Este deasemenea importantă respectarea unui program zilnic echilibrat, adecvat vârstei copilului, un regim de viaţă ordonat.
Nu i se vor face observaţii copilului legate de vorbire şi în acest sens vor fi instruiţi toţi membrii familiei şi persoanele apropiate.
Vorbiţi copilului calm, lungind uşor prima vocală din cuvânt, respectând intonaţia firească a propoziţiei. Starea de calm se transmite copilului şi treptat va imita felul dumneavoastră de a vorbi.
Copilul trebuie eliberat de teama de a vorbi. Acordaţi-i afecţiune şi timp suficient.
Este foarte bine să-i citiţi rar şi cât mai expresiv poezii, poveşti scurte, să folosiţi jocuri cât mai variate care-i fac plăcere copilului şi îi stimulează dorinţa de comunicare. Copilul nu trebuie să fie constrâns niciodată să vorbească; important este să dorească să comunice spontan.
Eliberarea de nesiguranţă, de orice teamă că ar avea o dificultate în vorbire vor fi hotărâtoare pentru o evoluţie pozitivă a copilului.
  • Întârziere în dezvoltarea generală a vorbirii
Este important să fie depistate întârzierile cât mai devreme şi să se solicite îndrumarea logopedului pentru a lua măsurile cele mai potrivite. După ce sunt clarificate cauzele, va fi stabilit un program de recuperare pe care părinţii şi educatorii trebuie să îl cunoască. Este necesară parcurgerea etapelor fireşti de dezvoltare a vorbirii. Se va începe de la stadiul la care este copilul, şi nu de la cum ar trebui să fie corespunzător vârstei. Se porneşte de la ce poate şi se va avansa în funcţie de ritmul şi posibilităţile copilului.
Vorbirea se dezvoltă în condiţiile în care copilul este motivat să comunice, aşadar copilul nu va fi obligat să vorbească şi exerciţiile nu trebuie să fie impuse.
Când copiii sunt mici trebuie să li se vorbească în propoziţii simple, despre obiecte familiare pe care le pot vedea şi atinge şi despre acţiuni care se petrec în acel moment. Ne vom asigura întotdeauna că înţeleg cuvintele pe care le folosim când le vorbim. Vocabularul se va îmbogăţi treptat urmărind mai întâi înţelegerea şi apoi rostirea cuvântului. Pentru dezvoltarea vorbirii trebuie folosit orice prilej în orice moment al zilei: când se îmbracă sau se spală, cu ocazia aranjării mesei, cureţeniei sau a cumpărăturilor, când este pregătit pentru odihnă. Este importantă asigurarea unei atmosfere destinse, plăcute. Se va recurge cât mai mult la crearea situaţiilor de joc pentru atingerea obiectivelor propuse.
Stimularea dezvoltării vorbirii va urmări realizarea funcţiilor limbajului, rolul de suport pentru dezvoltarea intelectuală. Se va solicita comunicarea în toate activităţile în care copilul este antrenat (desen, modelaj, activităţi matematice etc.).
Copilul nu trebuie certat sau pus în situaţii de inferioritate faţă de ceilalţi copii. Dimpotrivă trebuie valorizat prin laude în toate activităţile pe care le realizează bine. Este bine să fie încurajate relaţiile cu alţi copii şi create situaţii de comunicare pentru joc.
Vor fi observate şi notate progresele şi dificultăţile copilului, cum reacţionează la programul după care ne ghidăm. Părinţii, educatorul şi logopedul trebuie să urmărească aceleaşi obiective şi să se informeze periodic despre evoluţia copilului.

Importanţa implicării părinţilor în procesul logopedic
                        Mulţi copii prezintă dificultăţi în procesele de exprimare, vorbire, citire şi scriere şi de aceea au nevoie de sprijinul unui logoped. Dar oricât de bun ar fi acest specialist, este o reală nevoie de o strânsă colaborare între părinte şi logoped pentru ca exerciţiile să fie cu adevărat utile.
            Atât părinţii cat şi logopedul au un obiectiv comun, şi anume corectarea tulburării de limbaj pe care o prezintă copilul şi înlăturarea tuturor efectelor negative ale acestor tulburări asupra personalităţii şi comportamentului logopatului. Un program terapeutic optim pleacă de la informaţii oferite de către părinţi în cadrul unui interviu care conţine întrebări despre dezvoltarea copilului până în momentul contactării specialistului pentru identificarea cauzelor, împletite cu informaţii obţinute în urma evaluării complexe efectuate de către logoped, astfel cunoscându-se particularităţile copilului.
            Trebuie să vă fie aduse la cunoştinţă etapele urmărite de intervenţia logopedică, ca şi progresele obţinute. Acestea vor deveni criterii de observare şi evaluare a limbajului la copilul respectiv. Prin colaborare şi direcţionare a eforturilor spre aceleaşi obiective şi adoptarea unei atitudini comune, pozitive şi flexibile, ajutorul va fi unul eficient şi copilul va face progrese stabile în ritmul propriu.
            Numai dacă înţelegem nevoile copilului ne vom apropia de universul său şi nu trebuie să manifestăm nerăbdare şi nervozitate faţă de nereuşitele acestuia, mai ales pentru faptul că uneori trebuie să ne asumăm aceste nereuşite, pentru că noi, părinţii, suntem cei care îi educăm, creştem şi îngrijim. Dezvoltarea armonioasă, o evoluţie normală şi relaţiile fireşti de comunicare ale copilului depind de un climat în care îi sunt asigurate protecţia şi afecţiunea.
            Odată ce copiii sunt implicaţi într-un program terapeutic al tulburărilor  de limbaj, logopezii trebuie să-i înştiinţeze pe părinţi de importanţa modului în care interacţionează cu copiii, aceasta având efecte benefice atât în munca depusă de logoped, cât şi în relaţia părinte-copil. În momentul în care copiii simt un oarecare dezinteres din partea părinţilor, motivaţia lor în a-şi dezvolta o vorbire corecta va scădea, fapt ce va duce la întârzierea corectării. Odată ce s-au stabilit nişte obiective pe care şi părinţii trebuie să le atingă în intervenţia asupra corectării vorbirii copilului, specialiştii pot construi cu uşurinţă câteva exerciţii/jocuri pe care aceştia să le poată aplica acasă cu copiii.
            Orice intervenţie logopedică are nevoie, pentru a fi de succes, de permanentizarea rezultatelor obţinute şi de aceea, o serie de sarcini pe care le recomandă logopedul trebuie repetate acasă. Pentru ca un copil să se apropie de o comunicare corectă, trebuie asigurată o atmosferă calmă, plăcută, într-un moment al zilei în care copilul să fie relaxat. Dacă întâmpinaţi dificultăţi în rezolvarea unor exerciţii, nu vă descurajaţi şi nu certaţi copilul. Discuţia cu logopedul şi repetarea acestora vor rezolva problema.

Intervenţa logopedică
Intervenţia logopedică este un proces complex ce implică pe lângă o muncă în echipă (logoped­ – copil – părinte – cadru didactic) şi multă răbdare putând să se desfăşoare pe o perioadă scurtă sau mai îndelungată de timp.
            Intervenţia logopedică se desfăşoară pe o perioadă diferită de la copil la copil, putând fi de la câteva luni la 1-2 ani, depinzând de mai mulţi factori: nivelul de colaborare a copilului, implicarea părinţilor în continuarea exerciţiilor acasă, vârsta copilului, tipul sunetului afectat (unele sunete se corectează mai uşor, pe când altele au nevoie de mai mult efort), tipul tulburării de limbaj, gravitatea tulburării, nivelul dezvoltării auzului fonematic, prezenţa vreunei deficienţe (de auz, de văz, mintală, etc), diferite modificări sau malformaţii ale aparatului fono-articulator.
Factori care cresc eficienţa terapiei logopedice:
-         colaborarea părintelui cu logopedul are un efect pozitiv, vizibil în progresul corectării pronunţiei copilului; sunt bine-venite discuţiile dintre logoped şi părinte la sfârşitul şedinţei logopedice în care se comunică conţinutul şedinţei (obiective atinse, exerciţii efectuate, progrese realizate);
-         tema dată după fiecare şedinţă logopedică şi realizarea acesteia acasă scade durata de corectare a tulburării;
-         frecvenţa la şedinţele de logopedie este de asemenea foarte importantă – se recomandă minim 2 şedinţe a câte 45 de minute săptămânal)
Şedinţele logopedice conţin:
  • exerciţii şi jocuri de scurtă durată, variate pentru corectarea pronunţiei, a ritmului şi fluenţei vorbirii, a tulburărilor de voce;
  • formarea structurilor perceptiv-motrice de orientare temporală, spaţială, forme, mărimi, culori;
  • dezvoltarea structurii gramaticale;
  • stimularea comunicării expresive;
  • corectarea scris-cititului;
  • creşterea încrederii în sine, reducerea agresivităţii şi înlăturarea insuccesului şcolar prin dezvoltarea capacităţii de comunicare (Hărdălău şi Drugaş, 2010)

sursa

Copiii si chitara: tot ce trebuie sa stii

Din ce in ce mai multi parinti isi indruma copiii spre hobby-uri creative, punand bazele unei viitoare cariere sau pur si simplu adaugand o componenta esentiala educatiei lor: dragostea pentru arta. Iar muzica e una dintre cele mai placute modalitati de exprimare pentru copilul tau.
Pe cat de repede reactioneaza atunci cand aude un cantec care-i place, pe atat de repede s-ar putea lasa prins in jocul sunetelor si al invatarii unui instrument. Daca te gandesti sa-l indrumi spre studiul chitarei, iata ce trebuie sa stii...

La ce varsta se incep lectiile de chitara?


Raspunsul e unul singur: cu cat mai devreme, cu atat mai bine! In primii ani de viata, copiii sunt extraordinar de receptivi, iar pasiunea pentru muzica si "simtul" artistic se educa acum mai bine ca niciodata. Specialistii recomanda ca varsta minima pentru inceperea cursurilor de chitara 6-7 ani, insa sunt si exceptii: copii mai dezvoltati fizic, care se pot descurca cu instrumentul muzical incepand chiar si cu 5 ani. Practic, pentru ca baietelul/fetita ta sa poata incepe lectiile, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • sa se simta confortabil cand tine chitara
  • sa aiba degetele suficient de puternice pentru a apasa pe corzi
  • sa aiba entuziasmul necesar pentru a incepe studiul si a repeta acasa
Procesul de invatare este mult mai rapid si eficient la varste fragede. Se incepe cu notiuni de baza, jocuri muzicale si cantecele simple. Pentru copiii foarte mici, ideale sunt tehnicile de predare bazate pe metoda Suzuki (învatare centrata pe auz si interactivitate, introducerea treptata a notiunilor teoretice, pe masură ce elevul poate canta dupa ureche).
spune Alec Sandor, profesor de chitara

Cum aleg o chitara pentru copilul meu?


Prima chitara pe care i-o vei darui nu trebuie neaparat sa fie foarte scumpa sau pretentioasa, e de ajuns sa-i placa si sa se simta confortabil cu ea! Pana la varsta de 7-8 ani, este indicat sa optezi pentru o chitara de dimensiune 3/4, creata special pentru cei mici, astfel incat marimea si greutatea instrumentului sa nu-i incomodeze. Daca micutul este stangaci, va avea nevoie de o chitara speciala.
De asemenea, trebuie sa decizi daca vei opta pentru o chitara acustica, una clasica sau una electrica. Diferentele dintre aceste tipuri de instrumente sunt explicate detaliat pe Lectii-de-chitara.ro.
E important ca micutului tau sa-i placa instrumentul la care va canta. Lasa-l sa-si aleaga chitara dorita!
Cand cumperi chitara, cel mai bine e sa fie si fiul/fiica ta alaturi de tine: aspectul instrumentului conteaza enorm pentru copil, chiar daca nu are nicio influenta asupra muzicii in sine. Culoarea, forma si textura trebuie sa fie atractive pentru micut, sa-si doreasca aceasta chitara ca pe-o jucarie noua si sa se bucure cu tot sufletul de ea. Asa va fi mult mai motivat sa studieze.
Daca tot esti la capitolul "cumparaturi muzicale" :), achitizioneaza si o husa impermeabila pentru chitara (costa in jur de 50 ron). Va proteja instrumentul si va fi mai usor de transportat in orice situatie.

Unde gasesc un profesor de chitara?


Cautand pe Internet vei gasi destul de multe oferte pentru a te decide, in functie de orasul in care stai, disponibilitatea de-a te deplasa cu cel mic si, implicit, bugetul. Este ideal ca micului elev sa-i placa profesorul, sa nu fie intimidat de acesta, sa comunice cu usurinta si, inainte de toate, sa se simta inspirat si motivat. Iti vei da seama daca ai ales bine dupa primele doua sedinte :)
Metoda de predare trebuie sa fie adaptata varstei si nivelului copilului (daca a mai studiat un alt instrument inainte, de exemplu, ii va fi mai usor sa asimileze anumite notiuni). Pentru incepatori, studiul chitarei este inceput in general prin joaca: cantece simple precum "Melc, melc codobelc" sau "Frere Jacques" interpretate melodic, jocuri cu ghicitul notelor, putina teorie muzicala "strecurata" printre cantecele, fireste transpusa intr-un limbaj accesibil copilului.

Este foarte important ca micutul sa repete acasa:


  • creeaza-i un climat propice studiului, fara intreruperi sau zgomote care sa-l distraga
  • lasa-i chitara intr-un loc accesibil, pentru a-l inspira sa repete
  • incurajeaza-l sa-ti cante si aplauda-l la final: aprecierea ta de acum conteaza mai mult decat un calificativ FB!
  • zambeste-i chiar si atunci cand greseste: greselile sunt o parte inevitabila a procesului de invatare si nu trebuie sa atraga critici aspre sau certuri
  • stabileste-i un program de repetitii (idealul ar fi de 20-30 de minute pe zi) pentru a fructifica ce a deprins de la profesorul lui

Profesori de chitara

Alec Sandor
alec_sandor [@] yahoo.com
Tel: 0721.090.313
Marius Furduescu
marius_furduescu [@] yahoo.com
Tel: 0720.149.149
Adi Manolovici
adi.manolovici (@) gmail.com
Marius Bob (Neuro)
neuro_guitar (@) yahoo.com

Nu uita ca educatia muzicala de acum ii va cultiva copilului tau dragostea pentru arta, pentru frumos pe tot parcursul vietii, ii va dezvolta auzul si ii va stimula creativitatea. Ar putea ajunge un muzician de succes daca isi urmeaza talentul si mai ales disciplina - insa chiar daca nu se va intampla asa, va pastra muzica unei copilarii frumoase.
PS: Studiul unei arte, disciplina si politetea merg mana in mana pentru a "slefui" o personalitate ideala a copilului tau: invata-l sa se prezinte si sa fie politicos mereu!

sursa