Masinute de jucarie - recomandari

            Pentru baietei, cele mai apreciate jucarii, inca de la cea mai frageda varsta, sunt fara indoiala, masinutele. Pentru ca si tatii, la randul lor, sunt indragostiti in cvasiunanimitatea lor, de masinute. Iar copiii imita comportamente: atentie nu asculta sfaturile sau povetele ci doar imita ceea ce vad in jurul lor. Este la fel de adevarat, ca de la o anumita varsta, cateodata, copiii incep sa gandeasca singuri din ce in ce mai mult, sa aiba din ce in ce mai multe, propriul comportament, propria personalitate si abordare. Asta nu se intampla insa in toate cazurile si de asemenea, varsta de la care se manifesta, este mult diferita in functie de subiecti. Bunoara, sunt copii care incep sa aiba propriile opinii, de cele mai multe ori antitetice fata de cele ale parintilor, de la 7-8 ani, unii doar la pubertate, unii cand ajung adulti si unii...niciodata.

            Nu exista o regula usor de statuat intrucat variabilele sunt extrem de multe si un algoritm de calcula chiar la nivel medical este aproape imposibil de determinat. Prinurmare, take my word, ca sa zic asa: copiii imita comportamente, imita ceea ce vad si aud in jurul lor. Daca parintii sunt indragostiti de masinute, atunci copiii mai mult ca sigur, se vor ancora intr-un fel sau altul de aceeasi pasiune.

            Acum intrebarea care se pune este: orice fel de masinute? Si cred ca raspunsul la aceasta intrebare este unul deosebit de important. Orice fel de masinute este la fel de apreciat de catre copil? Categori NU! Si atunci cum stiu ce fel de masinuta sa ii cumpar copilului meu, intrucat eu am 40 de ani spre exemplu si el are doar 5 si nu judecam la fel, in materie de masinute spre exemplu, si nu as vrea sa ajung acasa cu un cadou ca sa vad dezamagirea in ochii copilului.

            Nu am decat un singur sfat: lasa-l pe el sa isi aleaga jucaria preferata. Nu alege tu pentru el, nu ii spune tu ce sa aleaga, nu il indemna pe un drum sau altul ci lasa-l pe el sa hotarasca si oricare ar fi decizia sa, arata-i ca il incurajezi sa hotarasca singur, sprijina-l in deciziile sale.

            Spre exemplu, eu am 2 copii si de fiecare data cand mergem sa cumparam jucarii, ajungem inevitabil la raionul de masinute. Si niciodata, indiferent de cat de "nepotrivita" mi se pare decizia lor, nu le-o impun sau interzic in oarece fel. Dimpotriva, le spun ca singuri trebuie sa hotarasca, fie ca este vorba de jucarii, fie ca este vorba de drumul in viata. Raspunderea este a lor si numai a lor pentru ca si reusitele si succesele, sunt tot ale lor si ei le simt pe propria piele.

            In materie de jocuri si jucarii sau mai exact de masinute, pentru ca aceste notiuni par sa fie echivalente pentru copiii mei, acestea sunt jucariile pe care ei singuri si le-au ales si de daca sunt foarte multumiti (si chiar daca nu sunt cateodata, vor invata din asta si data viitoare, vor schimba):

Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor

Oare ce are copilul? Gripa sau raceala?

Iata un ghid de simptome cu intrebari si raspunsuri care va pot ajuta sa identificati daca e vorba despre gripa sau raceala.

Simptome de gripa sau simptome de raceala?

Oare ce are copilul? Gripa sau raceala? Inainte de a va da sema cum sa va ajutati copilul sa se simta mai bine, trebuie sa stiti ce anume ii provoaca simptomele. De obicei, gripa are simptome care fac copilul sa se simta mai rau decat cele asociate unei raceli obisnuite, dar nu este intotdeauna usor sa faceti diferenta intre cele doua afectiuni.

Ghidul simptomelor de gripa sau raceala

Pentru a va ajuta sa determinati daca micutul se lupta cu gripa sau cu raceala, parcurgeti intrebarile:

Simptome de gripa versus raceala: ghidul simptomelor

1. Cum s-a imbolnavit?

brusc = gripa

lent? = raceala

2. Copilul are febra?

ridicata = gripa

nu are (sau este scazuta) = raceala

3. Care este nivelul de epuizare al copilului?

sever = gripa

potrivit = raceala

4. Cum tuseste?

uscat = gripa

tuse severa sau productiva = raceala

5. Il doare gatul?

da = gripa

nu = raceala

6. Il doare capul?

da = gripa

nu = raceala

7. I-a scazut pofta de mancare?

da = gripa

nu = raceala

8. I-a scazut pofta de mancare?

da = gripa

nu = raceala

9. Il dor muschii?

da = gripa

nu = raceala

10. Are frisoane?

da = gripa

nu = raceala

Tratamentul gripei

Daca este tratata in primele 48 de ore de la manifestarea simptomelor, gripa copilului poate raspunde la un medicament antiviral, care poate scurta durata infectiei cu una-doua zile. Intre timp, aveti grija de copil oferindu-i multe lichide si multa odihna.

Si daca medicul spune ca nu este gripa? Intrebati daca este recomandabil un vaccin antigripal pentru copil.

Interpretarea rezultatelor

Daca cele mai multe raspunsuri pe care le dati fac parte din prima categorie, este posibil ca micutul sa aiba gripa. Daca raspunsurile dumneavoastra apartin in general celei de a doua categorii, cel mai probabil e vorba despre o raceala.

Dar nu va grabiti sa considerati prea repede ca este vorba doar despre alta raceala. Lucrul cel mai important pe care trebuie sa vi-l amintiti este ca simptomele de gripa pot varia de la copil la copil (si ca se pot schimba pe masura ce progreseaza boala), deci daca banuiti ca este vorba despre gripa, consultati medicul.

Dar care este diferenta dintre virusuri si microbi ?

Virusurile sunt mult mai mici decat microbii, au o serie de modificari la nivelul nucleului celular si nu rezista decat parazitand organisme vii, spre deosebire de microbi care pot supravietui si pe obiecte si imbracaminte.

De asemenea, ANTIBIOTICELE NU SUNT ACTIVE PE VIRUSURI, administrarea de antibiotice in viroze fiind O GRESEALA  DE  TRATAMENT !!! Antibioticele actioneaza doar pe microbi !

Virusurile cele mai intalnite in infectiile respiratorii ale copilului sunt virusul sincitial respirator, virusul paragripal, adenovirusurile si enterovirusul, mai rar rinovirusul, virusul gripal si herpesvirusul.

Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala cititi > Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala

Cum se manifesta o viroza respiratorie?

Simptomatologia virozelor respiratorii este complexa. Initial copilul prezinta cateva zile semne de rinita, cu nas infundat, respiratie dificila cu zbateri ale narilor datorita efortului de inspiratie, scurgeri mucoase nazale.

Ulterior se instaleaza simptome precum tuse, respiratii suierate si mai frecvente decat ritmul normal de 12 respiratii pe minut, puls accelerat, scaderea poftei de mancare, iritabilitate datorita respiratiei dificile. Rapid apare febra care atinge valori cuprinse intre 38.3 °C si 38.9 °C dar atat simptomele respiratorii cat si febra sunt mai atenuate decat in infectiile respiratorii produse de microbi.

ATENTIE ! Temperatura normala a corpului este de pana la 37 °C, intre 37 °C si 38 °C se spune ca pacientul este subfebril si doar peste 38 °C se instaleaza febra !

sursa articol: www.desprecopii.com


Camera copilului - sfaturi si recomandari



Cred ca parintii mei aveau o sarcina mult mai usoara, prin comparatie. Spre exemplu, camera copilului, camera "mea" era camera in care aveam patul. Daca aveam patul acolo insemna clar ca aia era camera mea. Putin mai tarziu si biroul si totul era clar. Acum insa cand eu am pregatit camera copilului, lucrurile s-au complicat maxim: in primul rand am facut-o blue. Restul casei este alb, camera copilului insa a fost zugravita cu un bleu pal. Apoi au urmat, nu neaparat in ordine: patutul pentru bebe / tarcul, premergatorul, antemergatorul, balansoarul, mobila speciala pentru copii, masa si salteaua de infasat si muuuulte jocuri si jucarii. Asta fara sa mai iau in discutie, centrul de activitati, accesoriile pentru camera copilului, aparatori pat etc.

Apoi eu din cate imi aduc aminte, nu aveam scaun masa bebe, nici nu cred ca exista.

Sa ne intelegem, nu ma plang, nu acuz situatia in sine ci doar fac o comparatie ca raspuns la replica favorita a parintilor mei: "lasa ca si noi te-am crescut si aveai tot ce vroiai".

Pai, stai ca nu este acelasi lucru: eu am transpirat pana sa iau caruciorul de bebe spre exemplu. Tu doar ai intrat in magazin si l-ai cumparat pentru ca erau probabil maxim 3 modele: 1 stricat, 1 cat de cat functional si albastru, unul cat de cat functional si roz. Asta in cazul bun, in cazul in care gaseai si unele functionale.

Eu am avut de ales intre carucioare 3 in 1carucioare sportlandoucarucioare gemenicarucioare 2 in 1carucior copiigeanta bebeaccesorii carucioare.
Ca sa nu mai vorbesc de cate zeci de modele comprota fiecare din aceste categorii. Eram tineri si ne pregateam pentru primul copil si cand am intrat si am cautat, am simtit ca imi fuge pamantul de sub picioare, nu reuseam deloc sa inteleg sensul. Ma gandeam ca intru intr-un magazin online, gasesc carucior pentru copii, apas pe "adauga in cos" si am rezolvat problema. Cand am intrat insa la Noriel si am vazut atatea categorii si subcategorii si produse in fiecare categorie, ma simteam ca si cum as fi coborat din bananier. Pe bune, exista atatea modele de carucioare?

Ca sa nu mai vorbesc de denumiri....m-am gandit asa la prima vedere:

  • carucioare 3 in 1 => ok, deci astea trebuie sa fie ca ness-ul ala Jacobs: avem zahar, lapte si ness, in aceeasi mini-pliculet. Si in cazul asta, trebuie ca este cam al fel: problema era ca eu voiam doar carucior, nu aveam ce sa fac si cu lapte si cu ness si cu zahar. Era destul de dulce copilul, asa cum era el.
  • apoi am vazut carucioare sport si ma gandeam ca astea sunt pentru beblusii care de la cateva zile se dau pe role, skate-board, poate joaca fotbal sau ceva, am stat departe de categoria asta ca imi era frica sa nu se accidenteze. Nu stiam cum sunt ceilalti bebei, pe al meu insa vazusem si nu era in stare nici sa dea cu piciorul in minge, nici sa arunce la cos si nu parea nici dornic sa mearga pe role.
  • carucioare gemeni - asta macar era sugestiv ca si nume. Am verificat, aveam unul singur, nu parea insotit de vreo clona sau ceva, am trecut mai departe.
  • geanta-bebe: aici nu eram lamurit, ori geanta era pentru bebe, ceea ce parea putin probabil ca el nu stia nici sa mearga si era si mai mic decat geanta, nu il vedeam bagandu-si 2 sandwich-uri acolo si luand-o catre scoala, in consecinta nu se potrivea, ori bagam bebele in geanta si m-am gandit ca nu sta comod acolo. Am renuntat la ideea asta si am trecut geanta de bebe, la capitolul: lucruri cu utilitate inca nedescoperita.
  • carucior bebe: aici m-am pierdut de tot: pai celelalte ce erau, nu tot carucioare?
Pana la urma, dupa ce am citit ceva tutoriale, m-am uitat la filme si am intrebat oamenii prin parc, m-am hotarat sa aleg unul din urmatoarele modele:




41 de idei de joaca, jocuri si activitati pentru copii, desfasurate in casa

De multe ori, m-am aflat în impas când vremea ne-a obligat pe mine și copilul meu să stăm în casă. Cum să îl bucur pe Rareș, ce activități să mai desfășurăm, ce jocuri să mai inventăm, numai să-i văd bucuria sinceră, de copil, pe chip, aceeași pe care am avut-o eu, fiind copil?
 
Și am știut încă de la început că voi pune în practică învățarea prin joacă.
 
Am încercat, în rândurile ce urmează, să vă dau câteva idei de jocuri și activități cu copiii mici, de grădiniță și nu numai, pentru în casă, din activități pe care le-am desfășurat eu și partenerul meu, permanent dornic de joacă și atenție.
 
 
 
1. Desenăm și colorăm. Eu nu am niciun talent la desen, așa încât cumpăr cărți de colorat sau printez forme cu personajele lui preferate. Ei, ca să fiu sinceră, talentatul în familie este soțul, pe care l-a și moștenit Rareș. Mai învăț și eu de la ei...
 
2. Pictăm scoici, pietre, pe lemn.
 
3. Facem puzzle.
 
4. "Cine pune primul degetul pe culoarea ..." Rareș este foarte încântat de jocul acesta. Eu l-am inventat (bine, jocul, sigur, există de când lumea și pământul, însă eu nu-l știam) pe vremea când învățam animalele. Aveam o cărticica pentru copii și câștiga cine punea degetul primul pe cățel, ori tigru, ori găina... Rareș câștiga mereu!
 
5. Ne jucăm "De-a v-ați ascunselea". Când era foarte mic, copilul meu își ascundea doar ochii și eu trebuia să-l găsesc, deși îl aveam, de multe ori, chiar în față.
 
6. Ne jucăm "rece, cald, fierbinte!". Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: "rece, cald, fierbinte!", în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
 
7. Spălam geamurile. Asta chiar este o activitate preferata, mai ales că are și un instrument special. Eu mă declar foarte satisfăcută de munca lui, deși geamul este plin de zoaie.
 
8. Facem felicitări. Și decupăm, lipim, colorăm.
 
9. Am făcut decoruri pentru bradul de Crăciun: celebra beteală din copilărie confecționată din hârtie colorată, globuri, diverse forme.
 
10. Desenăm cu degetele.
 
11. Îi citesc povești.
 
12. Ne uităm împreună la filme Disney. Am vizionat toate filmele de desen animat. Le recomand pe toate și copiii chiar au ce învăța din ele: "Pisicile aristocrate", "Cartea Junglei", "101 Dalmațieni", "Peter Pan", "Frumoasa și Bestia", "Cenușăreasă", "Frozen", "Tangled (Rapunzel)", "Brave (Neînfricată)", "Bambi", "Mulan", "Rio", "Albă că zăpada", "Aventurile lui Sammy", "Dumbo", "în căutarea lui Nemo", "Madagascar", "Prințesa și Broscoiul", "Doamna și Vagabondul", "Frumoasa din Pădurea Adormită" "Tinker Bell", "Arthur Christmas", "Mr. Peabody and Sherman" etc.
 
13. Facem scenete. Iar o activitate preferata a copilului meu. Intră foarte bine în diverse roluri și mă uimește cu replici întocmai ca în poveste.

14. Jucăm "Avioane". Bine, eu și soțul meu. Rareș face echipă cu unul dintre noi și este cu adevărat fericit când reușește să ochiasca un obiectiv. Dar se plictisește repede.
 
15. Jucăm "Baba-oarba!" și Rareș râde în hohote.
 
16. Jucăm toți trei "Telefonul fără fir". Nici nu vă imaginați ce distracție este...
 
17. Jucăm "Ce încape într-o valiză". Bine, îl personalizăm cu "ce luăm în geanta de plajă", "ce plantăm în grădină" etc.
 
18. Cântăm și dansăm, facem coregrafii.
 
19. Jucăm "Oprește-te din dans!" sau "Dansează până îngheți!".  Tati ne pune o melodie și noi dansăm până ce o pune pe pauză. Este foarte amuzant, mai ales că eu rămân în poziții aproape imposibile. Rareș a venit cu jocul acesta învățat la grădiniță. Mulțumim, miss Larisa, pentru idee.
 
20. Învățam engleză dansând și respectând coregrafii. Căutați Patty Shukla pe internet, copiii adoră cântecele ei.
 
21. Nu am făcut niciodată, însă am găsit o idee genială de joacă și învățare prin joacă: experimente chimice. Sigur, sigur, copilul meu vă fi încântat.
 
22. Plantăm. Avem ghivecele noastre cu flori, dar și busuioc, mentă, rozmarin etc.
 
23. Exproram pe Google Earth.
 
24. Jucăm, o viață cu o viață, jocuri distractive și constructive pe telefonul mobil ori pe tabletă.
 
25. Ne imaginăm ce personaje și forme pot îmbrăca norii de pe cer. Apoi, chiar pare totul atât de real... Rareș este maestru la jocul acesta.

26. Jucăm "Bisericuța" cu cărțile de joc. Pentru cine nu știe sau nu-și mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, vrând să extragă o carte din temelie.
 
27. Jucăm "Turnul". Este un joc pe care l-am achiziționat și este foarte atractiv, compus din piese de lemn (există și cu piese din plastic) cu care se alcătuiește un turn.
 
28. Facem formație muzicală cu mai multe instrumente: orgă, chitară și muzicuța, tobă. împărțim instrumentele între noi trei în funcție de preferințe și abilități.
 
29. Desenăm pe oglindă cu markere care se curată ușor.
 
30. Bucătărim. Facem parjiturele sau chiar pizza împreună.

31. Spălam vase cu una din soluțiile care nu conțin substanțe nocive.
 
32. Facem diverse forme din plastilină.
 
33. Facem cazemată și ne ascundem de inamic.
 
34. Am făcut binoclu din unirea a două suporturi pentru hârtia igienică și ne-am prefăcut cercetași.
 
35. Facem teatru de păpuși cu șosete pictate.
 
36. Nu am jucat până acum, dar este o idee foarte bună de joc: "La perete, la perete, stop!" îl vom coopta și pe tati.
 
37. Mi-am adus acum aminte de "telefoanele" pe care le confecționam singuri și cream o adevărată aventură. Foloseam pahare de plastic și un cablu lung-lung, pentru conectare între pahare.
 
38. Jucăm "Mima", încercând să imităm animale, personaje, chiar să sugerăm cuvinte.
 
39. Inventăm povești, chiar și poezii. Începe unul dintre noi o poveste și celălalt o continuă în stilul său, cu câte o frază-două, până ce ajungem la glume și râs și personaje fantastice...
 
40. Construim din lego case, roboți, bărci etc. Copilul meu este mai inventiv decât mine.
 
41. Ne luptăm. Nu este activitatea mea preferată, însă așa resusesc să-l conving să bea suc magic (făcut din diverse fructe și legume) sau să mănânce un fruct. Le consumăm împreună, apoi vedem cine a prins mai multă putere.

sursa articol

Jocuri si jucarii recomandate copiilor de 4 ani






           Fiecare copil este diferit si isi manifesta personalitatea incepand cu cele mai fragede varste. Fiecare copil este o suma de gusturi, mirosuri, tendinte, anturaj, rutine, bagaj genetic etc.
           Si cu toate acestea, desi probabil suna paradoxal, exista o multime de puncte comune intre copiii de 4 ani. Din 10 copiii de 4 ani, 9 copii se vor juca cu placere cu jucariile si jocurile pe care vi le vom recomanda.

Lista de jucatii prezentate, va tine cont de varsta, de pret, de magazinul care le comercializeaza (in cazul acesta este vorba despre Noriel, care fara indoiala este cel mai mare magazin din Romania de jocuri si jucarii), preturile, reducerile oferite, calitatea jucariilor.

Toate jucariile prezentate, au informatii detaliate, stocuri produse, fotografii de calitate pentru a se putea vedea produsul detaliat. Vom lua in considerare diverse categorii de jucarii, de la jucarii interactive, la jucarii de exterior (pentru parc), jucarii interactive, jocuri si jucarii educative, de imitatie, puzzle-uri dar si jucarii de plus, jucarii de desen, pictura, olarit, jocuri si jucarii crative, de petrecere etc.


Jocul este modul favorit al creierului de a invata, jocul pune in practica tot ceea ce copiii nostri invata in fiecare zi, jocul trebuie sa faca parte din activitatea zilnica a lor, sa le stimuleze imaginatia si inteligenta. Nu exista copil care sa nu iubeasca joaca si o iubesc nu pentru ca este usor de practicat, ci tocmai pentru ca este greu.

De acum copilul isi coordoneaza perfect miscarile, are abilitatile necesare pentru a construi, pentru a asocia culorile si formele cu obiectele. Insa in continuare el crede ca toate lucrurile functioneaza precum el, ca au viata. Tot acum incep sa isi imite intens parintii. Iata ce jucarii iti recomandam:

 Papusile pentru fetite, mai ales cele care imita anumite profesii ii dezvolta abilitati emotionale dar si cognitive copilului.

Baietii sunt din ce in ce mai interesati de masinarii, asa ca masinutele cu telecomanda si lumini functionale  sigur le vor fi pe plac, mai ales ca au detalii incredibile.  



Psihologia copilului de 5 ani


Începând cu vârsta de 5 ani, copilul începe să devină din ce în ce mai independent, iar personalitatea i se conturează mai bine. Psihologia copilului de 5 ani este mult mai complexă, iar aceste schimbări pot fi o provocare pentru părinţi, care uneori întampină dificultăţi în a gestiona anumite reacţii ale copiilor. De aceea, este foarte important să fii pregatită şi informată în legatură cu aceste etape.


Chiar dacă acum, copilul pare mult mai mare faţă de acum un an, are nevoie să respecte nişte reguli importante, pentru o dezvoltare optimă. Odihna este esenţială, şi chiar dacă cel mic are foarte multă energie şi se împotriveşte când vine vorba de ora de culcare. La această vârsta, ei pot avea un somn de până la 12 ore.

Din punct de vedere social şi emoţional, vei observa cum copilului tău începe să-i pese de ceea ce cred cei din jur, astfel va încerca să le facă pe plac prietenilor, pentru a fi acceptat. Poate copia comportamentul prietenilor şi îşi doreşte mai mult apartenenţa la un grup. Şansele de a accepta regulile, atât acasă, cât şi la gradiniţă, sunt mult mai mari. La această vârstă, este posibil să nu îi mai fie jenă să danseze şi să cânte în public şi chiar să îi placă să facă „spectacol" de câte ori are ocazia. Este din ce în ce mai conştient de existenţa diferenţelor care ţin de sex şi separă mult mai bine realitatea de ficţiune. Atunci când vine vorba de independenţă, îşi va dori să viziteze un prieten din vecinătate fără să fie însoţit de părinţi. Chiar şi aşa, supravegherea este foarte importantă. Uneori poate fi foarte cooperant, alteori insistent cu cerinţele proprii.

Ca părinte, probabil eşti foarte încântat atunci când copilul tău are o capacitate bună de învăţare, însă nu doar partea intelectuală este importantă. Inteligenţa emoţională este un aspect esenţial, pentru ca el să aibă o viaţă de calitate ca şi adult. Dacă are foarte multe cunoştinţe, dar nu se poate adapta, va fi un copil retras şi nefericit. Încurajează-l să înveţe, dar să şi socializeze cu cei din jur, să vorbească cu alţi copii, chiar dacă unii dintre ei ştiu mai puţin. Nu îl duce doar în cercuri „de elită", crezând că doar aşa îl stimulezi să se autodepăşească.

copil care rade

Când vine vorba de limbaj şi de comunicare, copiii la vârsta de 5 ani ar trebui să vorbească foarte clar, să fie capabili de a relata o întâmplare sau de a folosi timpul viitor (Mama va fi la grădiniţă mâine). În vocabularul lor există acum sute de cuvinte, frazele sunt mai complexe, iar acest lucru este influenţat de cât de mult comunici cu copilul tău. Acum, cel mic poate avea dialoguri în care aşteaptă ca interlocutorul să termine ce are de spus, iar abia apoi să intervină.

Capacitatea de învăţare creşte considerabil, astfel cei mici reuşesc să numere până la 10 obiecte sau chiar mai mult. Pot desena persoane, compuse din până la 6 elemente şi pot copia forme geometrice, cum ar fi triunghiuri şi pătrate. Sunt mai conştienţi de lucrurile pe care le folosesc în fiecare zi şi înţeleg noţiunea de bani.Îşi pot manifesta interesul de a colecţiona diverse obiecte, pot dezvolta mici „obsesii" pentru mingi, dinozauri, pietre colorate etc. Atunci când este foarte interesat de un anumit obiect, te poţi folosi de asta, pentru a-i lărgi orizonturile şi a-l învăţa mai mult despre domeniul respectiv. Pune-i întrebări la care să găsiţi împreună răspunsul. Asta îi dezvoltă gândirea şi setea de cunoaştere, iar cu timpul, este posibil să descopere şi alte domenii interesante. Încurajează-l să dezvolte pasiuni şi să descopere lucruri noi.

copil cu carti

La vârsta de 5 ani, copiii îşi pot ţine echilibrul mult mai bine, stând într-un picior chiar şi mai mult de 10 secunde; reuşesc să sară peste gropi şi să se caţere. Au mai multă îndemânare, prin urmare pot folosi cu uşurinţă furculiţa, lingura, uneori chiar şi cuţitul. Mersul la toaletă este un lucru pe care îl pot face fără asistenţă.

Dacă observi aceste lucruri la copilul tău, poate fi un semnal de alarmă şi este recomandat să iei în calcul consultarea unui specialist:

Copilul nu îşi exprimă niciun fel de emoţie. Atitudinea lui este în general apatică, nu se bucură foarte mult, dar nici nu îşi exteriorizează nemulţumirile.

Starea de spirit este una extremă, fie este prea agresiv, fie prea trist şi retras. Rareori are o zi liniştită, neutră, iar reacţiile lui sunt fie ostile, fie de retragere completă.

Nu se poate concentra nici măcar cinci minute într-o activitate şi îi este distrasă atenţia foarte uşor. Chiar dacă el alege să se implice într-o activitate, îşi pierde repede răbdarea şi îşi doreşte să facă altceva, dar nici asta nu îl mulţumeşte.

Nu răspunde atunci când ceilalţi îi pun o întrebare sau încearcă să evite socializarea cât mai rapid. Atunci când este întrebat ceva, fie reacţionează ca şi cum nici măcar nu a auzit, fie este monosilabic.

Nu poate face diferenţa dintre realitate şi ficţiune. Chiar dacă este normal să mai inventeze lucruri şi să se joace, atunci când vine vorba de realitate, face confuzii.

Nu îi place să se joace, indiferent de tipul jocului. Activitatea preferată a copiilor ar trebui să fie joaca, însă există cazuri în care aceştia refuză, fie că joaca presupune interacţiunea cu un copil sau un adult, fie că o pot face singuri.

Nu ştie să-şi spună numele. Este o problemă atunci când el chiar nu ştie să-şi spună numele, nu atunci când refuză să o facă.

Nu poate folosi pluralul sau timpurile vorbirii. Atunci când face ocazional greşeli, nu înseamnă că are o tulburare. Însă, dacă asta se întâmplă constant, poate fi o problemă.

Nu vorbeşte despre experienţele de zi cu zi, nu povesteşte niciodată ceva ce a făcut, nici măcar dacă este întrebat.

Nu desenează niciodată. Este bine ştiut faptul că unii copii au latura artistică mai dezvoltată decât alţii, însă dacă niciodată nu are pornirea măcar de a "mâzgăli" ceva, poate fi o problemă.

Nu se poate îmbrăca sau spăla pe dinţi singur. Aici nu este vorba despre momentele în care se alintă şi nu vrea să o facă, ci de o reală neputinţă.

Pierde capacităţi pe care înainte le dobândise. Dacă dezvoltarea a fost în parametrii normali până acum, dar de ceva vreme începe să se deterioreze acest aspect, poate fi semn de îngrijorare.

copil cu parinti

Acestea ar fi câteva sfaturi pentru a te adapta mai bine psihologiei copilului de 5 ani:
Dacă îţi laşi copilul să se joace cu prietenii acasă, în afară de ocaziile speciale, nu chema foarte mulţi copii. De cele mai multe ori, unul este suficient, tocmai pentru că la această vârstă sunt suficient de energici şi este important să înveţe să socializeze cu o singură persoană, nu doar în grupuri mari.

Limitează timpul dedicat jocului. Până la două ore de vizită este suficient, pentru ca cei mici să se distreze şi să pună în aplicare toate jocurile pe care şi le doresc.
Păstrează regulile în casă. Mai ales acum, când copilul are capacitatea de a înţelege diverse lucruri; explică-i de ce există anumite reguli şi învaţă-l să le respecte.

Implică-te în cât mai multe activităţi împreună cu copilul. Acesta este vârsta la care îl poţi „pierde" în favoarea jocurilor electronice. Ia-l la plimbări în parc sau în locuri în aer liber, unde sunt şi alţi copii, mergeţi cu bibicleta, în excursii, pictaţi sau jucaţi-vă cu plastilină. O să aiba suficient timp pentru tehnologie, mai târziu.

La fel de important este să nu uiţi că fiecare copil este diferit. Relaxează-te, comunică şi fii afectuoasă cu copilul tău! Bucură-te de fiecare etapă a vieţii lui!


sursa